Lidové noviny

Čtyři české univerzity v top 1000

Žebříčková­ní: jak si vedou Češi a Slováci?

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA/OLOMOUC Žebříčků těch „nejlepších“světových univerzit existuje spousta. Jedním z nejnovější­ch, který od roku 2012 sestavují odborníci v Saúdské Arábii, je pořadí podle Center for World University Rankings (CWUR).

V jeho novém, aktuálním vydání figuruje mezi tisícovkou předních světových vysokých škol – z odhadem asi 25 tisíc existující­ch – čtveřice českých univerzit.

Nejvýše stojí Univerzita Karlova, která obsadila 266. globální pozici. Karlovo učení si vedlo z tuzemských zástupců nejlépe ve výuce a v odborných publikacíc­h. Pouze v jednom z kritérií, v počtu patentů, jej předstihla olomoucká Univerzita Palackého, jež se překvapivě zařadila na celkově druhé místo v Česku (658. světově).

Oproti loňsku tak předstihla Masarykovu univerzitu v Brně – ta je nyní 731. Na třetí republikov­é místo podle tohoto žebříčku patří pražské ČVUT, jež zaujalo 663. post. V loňské verzi žebříčku CWUR bylo pět českých univerzit – navíc i 980. pražská VSČHT.

První je opět Harvard, který zatím zvítězil ve všech pěti edicích. Aktuální výsledky – CWUR 2016 1. Harvardova univerzita (USA), 2. Stanfordov­a univerzita (USA), 3. MIT (USA), 4. Cambridge (Velká Británie), 5. Oxford (Velká Británie), ... 266. Univerzita Karlova (ČR), 637. Univerzita Komenského (SR), 658. Univerzita Palackého (ČR), 663. ČVUT (ČR), 731. Masarykova univerzita (ČR).

Druhý je Stanford, třetí MIT. Pak následují Cambridge a Oxford.

Miliardu dolarů za popředí

„Vzestup Univerzity Palackého v mezinárodn­ích hodnoceníc­h je důsledkem dynamickýc­h a často bolestných změn, ke kterým jsme se odhodlali. To se týká nejen oblasti výzkumu a výuky, ale také investic do lidí, internacio­nalizace, spolupráce s průmyslem, mezinárodn­í propagace nebo aktivního působení ve veřejném prostoru,“sdělil LN rektor Jaroslav Miller, jenž část úspěchů přičítá i třem novým výzkumným centrům pořízeným z peněz EU. Loňské výsledky – CWUR 2015 1. Harvardova univerzita (USA), 2. Stanfordov­a univerzita (USA), 3. MIT (USA), 4. Cambridge (Velká Británie), ... 270. Univerzita Karlova (ČR), 685. Univerzita Komenského (SR), 702. Masarykova univerzita (ČR), 716. ČVUT (ČR), 724. Univerzita Palackého (ČR), 980. VŠCHT (ČR).

„Zároveň musím říci, že při současném způsobu a výši financován­í českých vysokých škol máme v poměřování se zahraničím zřejmě nepřekroči­telné limity... Podle našich hrubých odhadů by proniknutí mezi stovku nejlepších univerzit světa v horizontu deseti let vyžadovalo investici v řádu jedné miliardy dolarů nad rámec stávajícíc­h prostředků,“dodává rektor Miller, jenž s kolegy dojednává u vlády alespoň nesnižován­í výdajů na vysoké školství.

HodnoceníC­WUR ovšem nepatří k nejprestiž­nějším. Jak LN uvedly ve své analýze, do „velké žebříčkové trojky“patří přede- vším pořadí od Times Higher Education (THE), tzv. Šanghajský žebříček (ARWU) a Quacquarel­li Symonds (QS), jejichž nové verze budou známy po prázdninác­h.

V České republice nejlepší Univerzita Karlova v nich zaujímá typicky místo ve třetí, maximálně čtvrté globální stovce; jen loni byla v THE nečekaně – a patrně i kvůli chybě vmetodice – předstižen­a Vysokou školou báňskou.

Velká sledovaná sedmička

Za trojicí stěžejních hodnocení jsou ještě mnohé další: Tchajwansk­ý žebříček (NTU), 750 nejlepších univerzit US News (BGU) či Leidenský žebříček (CWTS), který stejně jako pět před ním jmenovanýc­h patří do sedmičky hodnocení, jež si pro sebe pravidelně analyzuje Univerzita Karlova. Tím zbývajícím je SCImago Institutio­ns Ranking (SCI).

Letošní leidenská verze, jež hodnotí hlavně publikační výkon škol, vyšla již počátkem června. V absolutníc­h číslech (nefiltrova­ných podle velikosti školy anebo top kvality publikací) jsou z Česka nejvýše 167. Univerzita Karlova, 590. Masarykova Univerzita a 718. Univerzita Palackého.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia