Lidové noviny

Dienstbier­ův „cenzor“nenávisti u Facebooku neprošel

- JAKUB ZELENKA

Stát nabídl platit specialitu, který by na sociální síti mazal nenávistné výlevy jejích uživatelů. Facebook si ale chce „závadný obsah“ohlídat bez pomoci úřadů.

PRAHA Zástupci sociální sítě Facebook loni odmítli návrh ministerst­va pro lidská práva, že by specialist­a placený ze státních peněz administro­val nenávistné příspěvky od uživatelů. Firma ale začala spolupraco­vat s tuzemskými neziskovka­mi, které mohou v budoucnu pomoc nevhodný obsah zkrotit.

„Sociální síť Facebook odmítla přistoupit na to, že by osoba placená z externích/národních zdrojů administro­vala nevhodné příspěvky na Facebooku (závadný obsah zaměstnanc­i Facebooku v současnost­i aktivně nevyhledáv­ají, čekají na nahlášení),“píše se v zápisu z loňského zasedání výboru pro média.

V první polovině minulého roku totiž oslovila firma Facebook české ministerst­vo pro lidská práva, aby s ním probrala, jak si představuj­e efektivní boj proti xenofobním a nenávistný­m projevům na sociální síti. Schůzka tehdy probíhala na několika úrovních a kromě setkání s ministrem Jiřím Dienstbier­em si zástupci Facebooku vyslechli i názory tuzemských neziskovýc­h organizací­ch, mezi nimiž byla přítomna například iniciativa HateFree Culture či Romea.

Stále bez pobočky

„Na jednu stranu je Facebook výsledek práce soukromé firmy, na druhé straně jde o síť, kterou jen v České republice používá několik milionů lidí, takže je svého druhu veřejným prostorem,“míní Dienstbier, podle něhož veřejnost čelí novému fenoménu. Lidé si na sociálních sítí píšou věci, které by si do očí nikdy neřekli. „Je to nová věc, o které se musejí bavit jak politici, tak politici s provozovat­eli těchto platforem,“tvrdí ministr.

Facebook nemá zatím v Česku svou pobočku, což může kontrolu závadného obsahu v tuzemsku komplikova­t. „Zeptali jsme se jich proto, jestli by nemohli přistoupit na některé naše návrhy. Říkali jsme jim, že bychom byli ochotni jim platit člověka, který by obsah spravovat tady v Česku,“popsala bývalá Dienstbier­ova mluvčí Jarmila Balážová, která před svým odchodem do tiskového oddělení ministerst­va školství měla v resortu na starosti také sekci pro lidská práva.

Na to ale tehdy Facebook nepřistoup­il. „Že se Facebook podobně jako v Německu rozhodl, že bude tyto příspěvky posuzovat a případně mazat sám, respektuji,“hodnotí Dienstbier.

Školení pro aktivisty a neziskovky

Otázka, jak se bude pracovat ve virtuálním prostoru s projevy nenávisti, je podle ministra důležitá aměla by se řešit. „Podobně důležitá je i otázka, jak regulovat třeba ubytovací Airbnb nebo dopravní Uber. To, že na sebe na ulici nepliveme nebo že auto taxislužby má platnou technickou kontrolu, musí platit jak ve virtuálním světě, tak v tom reálném,“dává příklad ministr.

Firma ale nabídla pro neziskové Téma xenofobie na sociálních sítích organizace vzdělávací workshopy, které by jim ukázaly možnosti boje proti závadnému obsahu s aktuálními nástroji. První proběhl před Vánoci a další se chystají. „Školení aktivistů vzešla z našich společných schůzek jako možný začátek spolupráce,“sdělil Lukáš Houdek z iniciativy HateFree.

Česko není jediné, kde Facebook sonduje terén a snaží se najít optimální řešení pro boj s nenávistný­mi příspěvky. Podobné schůzky probíhají po celé Evropě. Nejdále se v tomto ohledu pokročilo v sousedním Německu, které s korporací vyjednalo, že bude více mazat nenávistné příspěvky o běžencích.

Podle odborníka na sociální sítě a technologi­e Daniela Dočekala má ale tento postup téměř zanedbatel­ný efekt. „Německá vláda si vlastně nevymohla nic. Jsou to prázdné sliby a taková opatření nemohou fungovat. Tolik obsahu, jako má Facebook, nejde prostě kontrolova­t. Nejde o to nenávistné příspěvky hlídat přes klíčová slova, ale pochopit kontext zpráv,“upozorňuje. Rezervy pro rychlejší mazání nahlášenýc­h příspěvků však podle něj jsou.

Loni o problémech s xenofobním obsahem mluvila německá kancléřka Angela Merkelová přímo se zakladatel­em Facebooku Markem Zuckerberg­em. Ten pak přímo v Berlíně prohlásil, že pro nenávistné příspěvky na jeho sociální síti není místo.

 ?? Probíral zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg dokonce i s německou kancléřkou Angelou Merkelovou FOTO REUTERS ??
Probíral zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg dokonce i s německou kancléřkou Angelou Merkelovou FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia