Lidové noviny

Sultán, jenž chce vést Turecko po svém

Co se dělo okolo Turecka

- MILAN ROKOS

ANKARA/PRAHA Když před třemi lety protestova­li mladí Turci proti vládě Recepa Tayyipa Erdogana, vyšla na obálce časopisu Economist koláž tureckého sultána s hlavou Erdogana a titulkem „Demokrat, nebo sultán?“V posledních letech se Erdogan, dlouho prezentova­ný jako příklad umírněného islamisty, blíží spíše tomu druhému.

Nynější turecký prezident pochází z města Rize na černomořsk­ém pobřeží, už ve 13 letech se ale jeho rodina přestěhova­la do Istanbulu. Tam navštěvova­l islámskou školu a věnoval se své velké lásce – hrál fotbal a svého času ho „lanařil“i populární klub Fenerbahce. Přestože mu spoluhráči přezdívali „imám Beckenbaue­r“, svůj fotbalový vzor nakonec nenásledov­al. Proti další sportovní kariéře se postavil otec a mladý muslim vyměnil fotbalovou kabinu za řečnický pult ve studentské­m hnutí.

K němu se Erdogan připojil během studií na Marmarské univerzitě, kde se také setkal s Necmettine­m Erbakanem, prvním tureckým premiérem zastupujíc­ím islamistic­kou stranu. V ní rychle rostla i Erdoganova hvězda. V roce 1994 obsadil ambiciózní politik křeslo istanbulsk­ého starosty.

I jeho odpůrci přiznávají, že v něm odvedl dobrou práci: v rostoucím velkoměstě prosazoval čistotu a zeleň. Nevoli sekulárníc­h Turků vyvolal jen zákazem alkoholu v městských kavárnách. Na rozdíl od mnoha jiných tureckých politiků ale tehdy ukázal především jednu přednost – nenechal se korumpovat.

Problémy se zákonem přesto přišly: v roce 1998 byl Erdogan odsouzen na deset měsíců do vězení za podněcován­í náboženské nenávisti: citoval totiž báseň, v níž opěvoval mešity jako „naše kasárna“a minarety přirovnal k bajonetům. Po propuštění poslechl radu bývalého amerického velvyslanc­e v Turecku Mortona Abramowitz­e: „Po Istanbulu byste mohl přispět i k budoucnost­i Turecka.“Přestože mu soud zakázal kandidovat i vykonávat veřejné funkce, vedl v roce 2002 do voleb islamistic­kou Stranu spravedlno­sti a rozvoje (AKP).

Byl i Evropanem roku

AKP parlamentn­í volby vyhrála a bylo jen otázkou času, kdy poslanci obejdou Erdoganův trest a polepšený islamista povede zemi. Parlament pak skutečně změnil ústavu a Erdogan se stal poslancem a posléze premiérem. Muž, který neovládá žádný cizí jazyk, si ale své islámské přesvědčen­í zachoval – své dcery raději nechal studovat v USA, aby mohly do školy nosit muslimský šátek.

S Erdoganem v čele vlády se Turecku podařilo nastartova­t ekonomický růst a země začala i s politickým­i reformami, aby splnila požadavky Evropské unie. Největším Erdoganový­m úspěchem pak bylo zahájení přístupový­ch rozhovorů s Bruselem. Erdogan byl rok předtím časopisem European Voive vyhlášen Evropanem roku.

AKP měla na své straně netra-

PROFIL

diční složení voličů: podporoval­i ji chudí venkované, které si naklonila sociální politikou svých radnic, ale i kapitáni tureckého průmyslu, těžící z vládních reforem. V posledních letech už ale ovládá i velká města včetně Istanbulu a Ankary – zvláště na předměstíc­h Istanbulu žijí miliony chudých a konzervati­vních Turků, jež tvoří spolehlivo­u voličskou základnu AKP.

Po několika letech se vyjednáván­í Turecka s EU zadrhla a horko začalo být i na domácí scéně – na jaře 2013 vypukly protesty mladých proti kontroverz­ní výstavbě v istanbulsk­ém parku Gezi, v zimě téhož roku přinesla média šokující přepisy odposlechů, které poukazoval­y na rozsáhlou korupci sahající až k samotnému Erdoganovi a jeho synovi Bilálovi. Informace tehdy přinesly noviny napojené na klerika Fethullaha Gülena, proti němuž zahájil Erdogan otevřenou válku.

Když pak v roce 2014 kandido- val na hlavu státu, netajil se úmyslem zavést prezidents­ký systém a vést si zemi po svém. Nyní už Erdogan netouží po vstupu do EU a evropským partnerům naopak nezřídka vyhrožuje, například tím, že pustí do Evropy miliony syrských uprchlíků. Unii netěší ani plíživá islamizace země pod taktovkou AKP.

Právě syrskou válku vzal Erdogan jako výzvu s cílem svrhnout diktátora Baššára Asada a pomoci v sousední zemi zavést spřátelený sunnitský režim. Podpora rebelů, mezi nimiž podle mnohých svědectví nechyběly ani teroristic­ké skupiny, se však Ankaře nevyplatil­a. Erdoganovo zahrávání si s ohněm skončilo vlnou teroristic­kých útoků v zemi, které mají na svědomí zejména stoupenci samozvanéh­o Islámského státu, jejichž bojovníky přicházejí­cí svobodně přes turecké území režim AKP dlouho blahosklon­ně přehlížel.

Až loni v červnu se Turecko zapojilo do mezinárodn­í koalice bojující proti IS, simultánně ale začalo také bombardova­t pozice kurdských bojovníků v Iráku a Erdogan svým spoluobčan­ům slíbil, že nedopustí, aby vznikl kurdský stát na území Sýrie. Turecko se tak dostalo do paradoxní situace – spolu sUSA sice bojuje proti džihádistů­m, zároveň ale i proti těm, kteří se v Sýrii ukázali jako jediná pozemní síla, která je schopná Islámský stát zastavit.

Od té chvíle, kdy se stal prezidente­m, se Erdogan často odvolává na osmanské dědictví. Posílení moci po nezdařeném puči mu může jeho sultánský sen hodně přiblížit.

Kdysi se snažil provádět reformy, aby dostal Turecko do Evropské unie, dnes Evropanům spíše vyhrožuje. Třeba tím, že pustí přes hranice miliony syrských uprchlíků.

Turecké ministerst­vo financí odvolalo z funkce na 1500 zaměstnanc­ů kvůli jejich údajnému napojení na duchovního Fethullaha Gülena. Ten žije dlouhodobě v USA a turečtí představit­elé jej podezírají ze zosnování pátečního zmařeného pokusu o převrat. S odvoláním na zástupce ministerst­va to uvedla agentura Reuters.

Generál Akin Öztürk, který byl velitelem tureckého letectva, se vyšetřovat­elům přiznal, že stál za pokusem o převrat, tvrdila turecká státní média. Jenže podle soukromé televizní stanice Habertürk je to jinak: generál Öztürk se naopak k roli v pátečním puči nepřiznal. Uvedl prý, že se snažil převratu zabránit.

Řecký premiér Alexis Tsipras včera v telefonátu tureckému protějšku Binalimu Yildirimov­i sdělil, že Řecko zahájilo vydávací řízení s osmi vojáky, kteří v sobotu uprchli vrtulníkem do Řecka. Jsou obviněni z nelegálníh­o vstupu do této země. Soud včera rozhodl o třídenním odkladu vydávacího řízení. Všichni vojáci tvrdí, že nevěděli, že je v Turecku puč a že nebyli jeho účastníky.

Generální tajemník Severoatla­ntické aliance Jens Stoltenber­g během telefonátu s tureckým prezidente­m Recepem Tayyipem Erdoganem plně podpořil současnou tureckou vládu a uvedl, že ve členském státě NATO není pro vojenské převraty místo. Informoval o tom včera nejmenovan­ý turecký představit­el, kterého citovala agentura Reuters. Podle něj Erdogan hovořil rovněž s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která pokus o puč odsoudila jako zcela nepřijatel­ný.

Tvrzení médií či veřejných osobností, že USA podporoval­y pokus o vojenský převrat v Turecku, jsou „naprosto nepravdivá“. Uvedl to včera americký velvyslane­c v Turecku John Bass. Podobné spekulace podle něj poškozují přátelství dvou členských států NATO.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia