Lidové noviny

Za vlast a prezidenta Erdogana

- ROBERT SCHUSTER

Turci v Německu se stále více politizují a na volby v roce 2017 chystají vlastní stranu

BERLÍN/ANKARA Již podruhé za poslední týdny byla třímiliono­vá turecká komunita v Německu na nohou.

Páteční pokus o státní převrat v její domovině přivedl mnohé z německých Turků ještě v noci z pátku na sobotu do ulic. A i během neděle a včerejšího dne se například v Kasselu, Mnichově, Hannoveru či v berlínské čtvrti Kreuzberg spontánně scházelo i několik stovek lidí vybavených tureckými vlajkami, tričky s nápisy „Türkiye“a provolávaj­ících slávu prezidentu Erdoganovi.

Podobnou sérii veřejných manifestac­í turecké menšiny zažilo Německo naposledy začátkem června. Tehdy schválil parlament rezoluci označující masakr Arménů způsobený v roce 1915 vojskyOsma­nské říše za genocidu.

Tenkrát vyzvala německé Turky k demonstrac­ím tak zvaná Unie evropsko-tureckých demokratů (UETD). Právě ona bývá považována za prodloužen­ou ruku současné turecké vládní strany AKP v zahraničí.

V nedávných letech například organizova­la nejenom v Německu mítinky před tureckými parlamentn­ími a prezidents­kými volba- mi, jichž se zúčastnil i současný prezident Recep Tayyip Erdogan.

Ačkoli dosud proběhly všechny demonstrac­e bez větších incidentů, vyvolává zjevně rostoucí politická angažovano­st turecké komunity u řady německých politiků určité znepokojen­í.

Riziko pro společensk­ý smír v Německu

Mezi ně patří například státní ministryně pro otázky integrace Aydan Özoguzová, která je sama tureckého původu. Již v neděli večer varovala před tím, aby se turecký vnitropoli­tický konflikt nepřenesl do Německa.

Další politik s tureckými kořeny – předseda strany Zelených Cem Özdemir zase vyzval vládu kancléřky Angely Merkelové, aby omezila vliv Turecko-islámské unie úřadu pro náboženstv­í (DiTiB), zastřešují­cí řadu muslimskýc­h aktivit v Německu.

Tato organizace je totiž podřízena státnímu úřadu pro náboženské otázky v Ankaře, zastřešuje řadu mešit a stejně tak organizuje i výuku islámu v Německu.

Šéf DiTiB je zároveň vyslanecký­m radou pro náboženské a sociální otázky při tureckém velvyslane­ctví v Německu. Podle Özdemira tak existuje značné riziko, že autoritati­vní pojetí demokracie uplatňovan­é současnou vládou v Ankaře bude vštěpováno prostředni­ctvím institucí napojených na DiTiB imezi členy turecké komunity v Německu.

Vztahy Německa a Turecka jsou řadu měsíců značně napjaté. Berlín považuje Ankaru za klíčového partnera při řešení uprchlické krize, zároveň kritizuje stále častější omezování lidských práv.

K jejich vyhrocení došlo obzvlášť poté, co německý satirik Jan Böhmermann zveřejnil rýmovačku hanobící prezidenta Erdogana a Bundestag přijal arménskou rezoluci. V reakci na to pak turecká vláda zakázala německým poslancům cestu za 240 německými vojáky, kteří jsou rozmístěni na vojenské základně v tureckém Incirliku a podílejí se na operacích proti takzvanému IS.

Již příští rok přitom může v německých volbách kandidovat strana usilující cíleně o hlasy turecké menšiny. Její založení chystá 49letý podnikatel Remzi Aru, jenž bývá častým hostem německých talk show. Na svém twitterové­m účtu dává pravidelně najevo náklonnost k turecké vládní straně. V jednom z příspěvků například uvedl, že „učit se od AKP znamená učit se vyhrávat“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia