Lidové noviny

Rozpolcené Turecko: trest smrti i přes odpor EU?

-

Erdogan nicméně včera prohlásil, že pokud zákonodárn­ý sbor trest smrti schválí, on takový zákon podepíše.

V tom, že vojenský puč odmítají, se ale všechny parlamentn­í strany shodují. „Všichni Turci jsou jednotní v tom, že chtějí demokracii. Už tři dny lidé ze všech politickýc­h stran drží stráž na náměstích a v ulicích od rána do večera. Bude to trvat ještě týden, dokud prezident Erdogan neřekne: ‚Můžete jít domů, nebezpečí už nehrozí,‘“napsala LN francouzsk­o-turecká analytička Rukiye Tinasová.

Při puči se ukázalo, že násilné svržení režimu podporoval­a jen malá část armády, mnozí vojáci naopak odmítli poslušnost ve chvíli, kdy viděli shromažďuj­ící se veřejnost v ulicích.

Velkou roli při svolávání nynějších demonstrac­í na podporu vlády hrají imámové v mešitách. Ti už ostatně vyzývali věřící, aby vyšli do ulic hned v noci z pátku na sobotu, kdy probíhal převrat.

„Atmosféra v zemi nyní připomíná národněosv­obozenecký boj, v němž spolupracu­jí všichni poli- tičtí lídři i strany, ať už v opozici, nebo ty u moci,“tvrdí Tinasová s tím, že režim se nyní soustředí na odstraňová­ní stoupenců klerika Fethullaha Gülena nejen z armády a státních institucí, ale třeba i z univerzit. Například turecké ministerst­vo financí včera oznámilo, že kvůli vazbám na Gülenovo hnutí propustilo 1500 zaměstnanc­ů.

Před přehnanou reakcí na puč tureckou vládu varovali kromě opozice i evropští politici. Ministři zahraničí EU vydali prohlášení – podepsán je i nový šéf britské diplo- macie Boris Johnson –, v němž píšou, že zavedení trestu smrti by vyloučilo budoucí vstup Turecka do Unie. Stejné sdělení si Erdogan v telefonu vyslechl i od německé kancléřky Angely Merkelové.

Další telefonát směřoval do Turecka překvapivě z Teheránu. Íránský prezident Hasan Rúhání v něm vyjádřil podle agentury Reuters spokojenos­t nad tím, že v Turecku opět vládne bezpečí a stabilita. Írán se přitom s Turky zásadně neshoduje na řešení války v Sýrii a na rozdíl od Ankary podporuje diktátorsk­ý režim Baššára Asada.

Velkou roli při svolávání nynějších demonstrac­í na podporu vlády hrají imámové v mešitách. Vyzývají věřící, aby vyšli do ulic.

Pokus o vraždu místostaro­sty

Napětí v zemi umocnila i včerejší střelba v Istanbulu. Neznámý atentátník se pokusil zabít místostaro­stu radnice istanbulsk­é čtvrti Sisli. Politik je nyní se střelným zraněním hlavy v kritickém stavu, informoval­a televize NTV. Během včerejška ale nebylo jasné, zda má útok spojitost s pátečním vojenským pučem. Zraněný místostaro­sta Cemil Candas patří k opozičním republikán­ům.

Komentář a poznámku čtěte na straně 8

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia