Lidové noviny

Trumpe, přijď ke mně na žebírka

- EDUARD FREISLER CLEVELAND

Vůně vepřových žebírek je omamná. V tom se otevřou létací dveře a do místnosti vstoupí sám majitel populárníh­o bistra – Sam Hudginson.

„No, to je dost, Sammy!“zvolá zákazník, jenž se později představuj­e jako Jacob William Smiley, a bere si od Sama igelitovou tašku se svou objednávko­u.

Podnik umístěný v oblasti East Side Cleveland není jen místem, kam si lze dojít pro tuto specialitu – bistro je i zdrojem nejnovější­ch zpráv, drbů a pomluv. V těchto dnech debatám dominuje Donald Trump.

„Trump je hrozný,“uleví si Smiley. Po krátké chvíli, kdy jako by nabíral energii na následný vodopád kritiky směrem k Trumpovi, řekne: „Ten chlap mluví jako sprostý gangster, mohl by tady v okolí klidně prodávat drogy.“Jacob Smiley bude volit Hillary Clintonovo­u, jež má u Afroamerič­anů drtivou podporu. Jejich hlasy jí výrazně pomohly v boji s Berniem Sandersem.

„Poblázněno­st Trumpem“

Sharon, postarší černoška, které sedí u jednoho ze stolků, má k favoritce demokratů vlažnější postoj. „Mám pocit, že se Hillary k moci klidně prolže. Trump je ale nebezpečný, nechápu, jak to vůbec mohlo začít,“řekne. Když se ji zeptám, co znamená ono „to“, dodá: „Poblázněno­st Trumpem!“

Afroamerič­ané městu Cleveland zcela dominují, podle posledního sčítání lidu tvoří až 53 procent zdejších obyvatel. I proto je město považované za jasně demokratic­ké. Dokazují to i poslední prezidents­ké volby.

I přes to, že republikán Mitt Romney v jedné chvíli v Ohiu vedl, komerční televize přisoudily stát Baracku Obamovi. Romney totiž nezískal v oblasti kolem města Cincinnati, konzervati­vní enklávy vzdálené od Clevelandu jen čtyři hodiny jízdy autem, dostatečný náskok předtím, než se začaly sčítat hlasy v oblasti kolem Clevelandu. Donald Trump tehdy přes Twitter zuřivě psal, že volby jsou ukradené a Američané by měli okamžitě vyjít do ulic protestova­t.

Sam, který na grilu v zadní části bistra peče obrovské kusy žeber, se nad politickým­i debatami jen usmívá, jako by pro něj byla důležitějš­í kvalita masa. I on ale podpoří Hillary Clintonovo­u.

Donaldu Trumpovi posílá jednouchý vzkaz: „Měl by si ke mně zajít na žebírka a trochu se zklidnit.“Za jeho zády si na věšáku všimnu baseballov­é čepici se jménem Obama. Sam zachytí můj pohled a vážně řekne: „Tuhle čepici budu mít do konce života. Tu Trumpovu ale jeho příznivci brzy zahodí.“

„Alespoň teda doufám,“dodá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia