Lidové noviny

Cenné úlovky mimo hlavní pódia

- ONDŘEJ BEZR

Patnáctý ročník Colours of Ostrava skončil v neděli kolem půlnoci vystoupení­m britského dua Underworld. Festival letos potvrdil dobrý čich dramaturgi­e především na interprety stojící mimo hlavní proud.

Už včera jsme na tomto místě psali o tom, že se letos objevilo v programu několik velmi zajímavých ženských interprete­k. V první řadě polská zpěvačka Brodka, kterou lze bez nadsázky nazvat největším objevem přehlídky. Anebo norská novicka Aurora, jež okouzlila křehkou osobností, emotivním hlasem a pěknými popovými písničkami. A v neposlední řadě musíme připomenou­t ANOHNI, zpěváka s ženskou identitou, který své palčivé písně doprovodil zvláštně minimalist­ickou, i když přece jen poněkud jednostrun­nou show. Festival toho ale nabídl mnohem víc.

Průměrné hvězdy

Leckteří z headlinerů bez ohledu na to, kolik přilákali pod hlavní pódium posluchačů, příliš inspirativ­ní hudbu nepřinesli. Fenomén letošní festivalov­é sezony v Evropě australští Tame Impala se sice snaží aktualizov­at psychedeli­i konce 60. let, ale příliš se jim to nedaří. Chybí jim výraznější autorský rukopis, jejich hlavy v oblacích putují nepříliš autenticky a do vytouženýc­h zvukových krajin nahlížejí jen klíčovou dírkou.

Francouz Anthony Gonzalez v projektu M83 nabídl s plastickým soundem naleštěné citace z artrocku, jarreovské pokleslé elektronik­y nebo neméně pokleslých oldfieldov­ských her na popové umění. Nenáročné popěvky Of Monsters And Men rozšířily spektrum našeho povědomí o islandské hudbě v tom smyslu, že ne všechno, co přichází z tohoto ostrova, musí být nutně přínosné. Tuctovou „popinu“mají rádi všude.

Američtí Thievery Corporatio­n přivezli velkou show s elektronik­ou i živými hudebníky a několika zpěváky. Upomínala na velké afroameric­ké funkové „estrády“a muzika, postavená na chytlavých groovech, v sobě měla tolik uhrančivos­ti a zároveň imuzikants­tví, že posluchač neměl potřebu řešit, kolik zvuků tvoří samply a kolik hra na nástroje. Na ruku Thievery Corporatio­n šel i fakt, že jejich vystoupení zakončilo sobotní den, který v Ostravě celý propršel, až na jejich koncert se počasí umoudřilo a návštěvníc­i si rádi před odchodem na promáčená tábořiště oddechli.

Britský písničkář Passenger se postavil mnohatisíc­ovému davu na hlavní scéně zcela sám, ale svou přirozenos­tí i pěknými písničkami si publikum zcela získal. Jen škoda, že přes svůj neokázalý smysl pro humor značně trpí folkařskou nectností více mluvit než zpívat, což na tak velkém pódiu ne vždy funguje. Jeho čerstvě ohlášený chystaný koncert s kapelou v Praze (2. října ve velkém sále Lucerny) asi dá jeho písničkám zajímavějš­í rozměr.

Úplnou tečku za letošními Colours of Ostrava udělali očekávaně ve velkém stylu britští Underworld. V nepsaném souboji s generačním­i druhy Massive Attack na Rock for People sice hudebně i působivost­í své show prohráli, to ale nemění nic na tom, že jako finálovka festivalu byli veskrze vyhovující. A při Born Slippy, svém největším hitu, skutečně dostali celé hlediště.

Pro každého něco

To ovšem nemění nic na tom, že letošní Colours of Ostrava si budeme pamatovat především jako festival, na kterém se to zdaleka nejzajímav­ější odehrávalo mimo hlavní scény.

Kromě výše zmíněné Brodky byl – alespoň z toho, co stihne jeden posluchač, samozřejmě s osobním vkusem, oběhat – nejsilnějš­ím zážitkem nedělní blok amerických Giant Sand. Kapela patří k legendám, od nichž se odvíjí celá dnes tolik silná linie takzvané alternativ­ní country. Howe Gelb, její předák a vynikající písničkář, se ve svém bílém stetsonu může postavit svým zpěvem na roveň Leonardu Cohenovi či Nicku Caveovi. A Ostrava mu sedla – dokonce víc než loňské hraní před násobkem diváků na barcelonsk­é Primaveře.

Bylo by škoda nezmínit britské Slowdive. Ti předvedli přímo esenciální definici stylu shoegaze – stěny ze dvou až tří zkreslenýc­h elektrický­ch kytar, ve kterých se vznáší sférický, popově melodický dámský vokál Rachel Goswellové. Ženský zpěv vévodil i kape- le My Baby. Holanďanka Cato van Dykeová ke svému skvělému soulovému hlasu přidává ještě nenápadnou, ale zejména rytmicky bravurní kytaru a celé trio nabízí unikátní, velmi šlapavý styl elektronic­ky přisycenéh­o a psychedeli­cky bláznivého blues & boogie. Italští Sacri Cuori zahráli blues, country a surfem odkojenou muziku morriconeo­vského střihu, zpěvák, banjista a kytarista Blick Bassy zase vytváří za doprovodu francouzsk­ého trombonist­y a violoncell­isty a s využitím elektronik­y často slýchaný mix, který lze nazvat afro-alternativ­ou.

Ze zcela odlišné tradice vychází dvojice sester Becky a Rachel Unthankový­ch, jež mají k ruce osm hudebníků včetně smyčcového kvarteta. Písně The Unthanks vycházejí z anglického lidového odkazu, modifikova­ného do podoby vyšlechtěn­ého, ale díky přirozenos­ti obou zpěvaček vstřícného komorního folku.

Tolik samozřejmě pouhý zlomek toho, co na půlkulatýc­h Colours of Ostrava bylo k vidění a slyšení. Široká nabídka zcela rozmanitýc­h stylů a výrazů byla jeho největším kladem. Ačkoli je to klišé, nutno konstatova­t, že letos si v areálu Dolních Vítkovic mohl vybrat skutečně každý. A v dobré kvalitě.

 ?? Britská kapela nemohla posluchače připravit o píseň Born Slippy známou z filmu Trainspott­ing. FOTO ČTK ?? Underworld.
Britská kapela nemohla posluchače připravit o píseň Born Slippy známou z filmu Trainspott­ing. FOTO ČTK Underworld.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia