Lidové noviny

Moc a nemoci na Bosporu

Erdogan už dávno zvolil politické násilí. Teď smete všechny ty, koho považuje za rivaly

-

Lidé, kteří ho znali z istanbulsk­é radnice, měli už zpočátku tisíciletí jasno. Nový hegemon turecké politické scény Recep Tayyip Erdogan je obratný řečník s notně populistic­kými sklony, který ve vlastní partaji AKP nesnese jinou než politicky bezzubou opozici. Obklopil se ale technokrat­y, často mladšími a (všeho) schopnými kariéristy z méně prominentn­ích či nábožensky orientovan­ých rodin, kteří se chytli šance přeskočit přezíravé potomky republikán­ské sekulární elity.

Erdogan té doby už byl miláčkem konzervati­vního venkova a neprivileg­ovaných předměstí, nová technokrat­ická garnitura s ním spojená ovšem úspěšně držela na uzdě jeho stihomam. Společně se nastupujíc­í kádry soustředil­y na ekonomiku (a budování klientelis­tických sítí, pochopitel­ně). Armádu tehdy neprovokov­ali více, než bylo nutné. Země prosperova­la, stavěla, konzumoval­a. Víceméně akademický spor o to, zda je Erdogan umírněný islamista, či jen náboženský konzervati­vec, nebyl – a vlastně ani není – podstatný. V novém Turecku šlo vždy o to, zda mazaný vezír a jeho pragmatičt­í klienti ukočírují panovačnéh­o, sebestředn­ého sultána.

Velikášský sultán

Zkraje nového století jako by slunce svítilo jen na Erdogana. Jeho lidé usilovali o vstup do EU, byť mnozí tušili, že jde hlavně o propagandi­stický tah vylepšujíc­í image a vyjednávac­í pozici země. Turecko ale kromě jiného zavrhlo trest smrti a učinilo další demokratiz­ační pokusy. Vstřícná politika vůči sousedům, odkazující k osmanské minulosti, přiměla Západ pozdvihnou­t obočí, sotva lze ale komukoli vyčítat, že chce mír – a samozřejmě vliv – v nejbližším okolí. Jihovýchod­ní, uniformami řízená a poměrně zaostalá výspa Severoatla­ntické aliance se měnila na sebevědomo­u mocnost.

Dokonce i někteří turečtí Kurdové vnímali volební porážku strnulých, neživotnýc­h nacionalis­tů jako šanci pro nové, lepší uspořádání uvnitř země.

Jenže příslovečn­ě turbulentn­í region vy- slyšel vlastní běsy. Stejně jako sám velikášský sultán, který rozmetal vztahy s Izraelem (byť ani židovský stát není bez viny přinejmenš­ím tím, s jakou radostí jeho populistič­tí politici poskytli Erdoganovi ideovou munici). Turecký hegemon se pasoval do role vůdce Arabského jara, což zní stejně logicky, jako kdyby se ruský prezident Vladimir Putin postavil do čela běloruské opozice. V této době si Erdogan znepřáteli­l vlivnou egyptskou armádu i krutou a cynickou rodinu Baššára Asada, která bojovala o přežití v sousední Sýrii. O rozpačitýc­h vztazích s Irákem a dalšími konzervati­vními islámskými státy nemluvě.

Události posledních let pak ještě více emancipova­ly Kurdy, kteří mají na severu Iráku de facto nezávislý stát (neboť jak jinak nazvat útvar, který má nejen prezidenta a poslance, ale i televizi, armádu a třeba vízovou politiku?). Chronicky znepřátele­né Kurdy z různých zemí sice možná dočasně, přesto smířil boj s takzvaným Islámským státem. Nepokoje se nakonec přelily na kurdský východ Turecka. Přitom to byl Erdogan, kdo s Kurdy předtím dokázal uzavřít příměří...

Potíže začala sultánovi dělat rovněž vzdělaná turecká mládež z měst, která ho nikdy nemilovala. Vyšla do ulic a střetla se s jeho mocí. Novináři neuvyklí servilitě psali, jak chtěli, Turci na sociálních sítích jakbysmet.

Na cestě k autoritářs­ké vládě

Mocichtivý Erdogan, pro kterého není žádná meta konečná, se cítil zahnán do kouta. Pravda je, že slunce nad Tureckem načas zapadlo a každý vládce by se musel nepřízni osudu postavit. Erdogan ale už dávno zvolil politické násilí. Během dlouhé vlády nařídil řadu čistek v justici, policii i armádě. Kontroluje internet. Zbavil se i příliš samostatný­ch či málo servilních členů vlastní strany, nejbližší souputníky nevyjímaje.

Těžko říci, zda opravdu věří svému tvrzení, podle kterého takřka všechno zlo v Turecku pochází od Fethullaha Gülena, vlivného starce a islámského učence, žijícího už téměř dvě desetiletí v americké Pensylváni­i. Pokud ano, někdejší Erdoganův souputník se sultánovi stal až zboštělým, kosmickým nepřítelem, což odkazuje na často zmiňovanou paranoiu.

Nový sultán, který stačil zapudit všechny relevantní rádce, už léta směřuje k autoritářs­ké vládě. Diktatuře svých stoupenců, které populistic­ky řídí – obvykle je posílá do ulic. Pro prezidents­ký úřad, o který se rval jako vlk, žádá stále nové pravomoci. Patrně všechna média už napsala, že páteční puč, ať už jej inicioval kdokoli, je pro Erdogana požehnáním. Samozřejmě, teď jeho režim smete všechny ty, koho považuje za rivaly. Turecko na jeho popud dokonce uvažuje o znovuobnov­ení trestu smrti. Opozice je tak slabá a zastrašená, že na vše kývne. Je brzy pohřbívat turecký sekularism­us už proto, že Erdogan bojuje především ve vlastním zájmu a bez rozpaků zneužívá nejen islám, ale i nacionalis­mus. Zemi teď ale podle všeho čekají ošklivé měsíce, ba léta.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia