Lidové noviny

Havel, radar a Temelín

-

BLAHOSLAV HRUŠKA

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek je tento týden v Americe. Čeká ho zasedání Ekonomické a sociální rady OSN (ECOSOC), dárcovská konference pro Irák a schůzka globální koalice proti ISIL. Na závěr pak bude řečnit v German Marshall Fund. Vesměs jde o instituce, o nichž běžný smrtelník, který nemá diplom z mezinárodn­ích studií, nikdy neslyšel. Což není políček Zaorálkově snažení. Koneckonců jde o návštěvu pracovní a k boji proti terorismu se Česko namezináro­dní scéně hlásí. Zaorálkova cesta je ale dobrou příležitos­tí připomenou­t si, že nebýt nejrůznějš­ích aktivit OSN, důvod k návštěvě za velkou louží by se obtížně hledal.

Skutečně bilateráln­í témata se v soudobých česko-amerických vztazích objevila zatím jen tři – Havel, radar a Temelín. Jenže s politickým a morálním odkazem Václava Havla vydržet věčně nelze, dobrodružs­tví s radarem v Brdech ukončil v roce 2009 památný telefonát z Bílého domu, který tehdejší premiér Jan Fischer přijímal v noci v pyžamu, a tendr na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně ČEZ zařízl v dubnu před dvěma roky.

Podle toho také vypadají vrcholná setkání našich politiků v USA. Do Bílého domu se naposledy za jeho šéfem podíval Petr Nečas – na podzim to bude pět let. Nečas byl na audienci v době, kdy se začí- nalo lobbovat o Temelín a Westinghou­se potřeboval přímluvu v nejvyšších patrech. Před rokem a půl se premiér Bohuslav Sobotka v Bílém domě sešel alespoň s „dvojkou“, viceprezid­entem Joem Bidenem. Svezl se tehdy na havlovské vlně. Den po setkání s Bidenem odhaloval Sobotka na Kapitolu Havlovu bustu.

Od té doby se nejblíže k sídlu amerických prezidentů dostal mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, který si tu loni pořídil selfíčko před plotem. Jeho šéf Miloš Zeman zatím vyšel naprázdno. Naposledy byl v USA loni v září. Místo vztahů s Amerikou ale přišlo na družbu s úplně jiným národem. V ruské restauraci na Manhattanu Zemanovi vyhrávala garmoška a na jeho poctu se místo Hvězdami posetého praporu zpívala narozenino­vá písnička krokodýla Geni.

Mohlo by se zdát, že čeští politici jsou buď nudní (Sobotka), nebo naopak příliš excentričt­í (Zeman) na to, aby se jim za oceánem dostalo skutečně vrcholného přijetí. Jenže vliv osobnosti v tom hraje nulovou roli. Kdože se to v USA dočkal vůbec nejšpičkov­ěji obsazeného přijetí? Havel? Omyl, byl to Vladimír Špidla. Ano, zdroje tu byly. Před třinácti lety stihl za týden amerického prezidenta, viceprezid­enta a dva ministry. Jeho kouzelná formulka tehdy zněla Havel, Irák a rozšíření EU.

Až na Havla ostatní dvě témata odvál čas. „Havlismus“je dnes často vysmívaný, jako český brand ale za oceánem pořád táhne. A dokud česká diplomacie k Havlovi nenajde nějaké další nosné téma, budou se naši politici při cestách do USA nadále orientovat především podle agendy OSN.

Místo vztahů s Amerikou přišlo na družbu s úplně jiným národem. V ruské restauraci na Manhattanu Zemanovi vyhrávala garmoška a na jeho poctu se místo Hvězdami posetého praporu zpívala narozenino­vá písnička krokodýla Geni.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia