Lidové noviny

Mrtvému zimník

Zdrženlivo­st. Tu u trestu smrti potřebujem­e nejvíc

-

ádná země se nemůže stát členem Evropské unie, pokud má ve svém právním řádu trest smrti, prohlásila šéfka unijní diplomacie Federica Mogherinio­vá v reakci na turecké volání po obnovení trestu smrti. Paní Mogherinio­vá není ta úplně nejtěžší váha, stejně jako komisař pro sousedské vztahy Johannes Hahn, jenž dokonce prohlásil, že seznamy osob k zatýkání byly zřejmě připraveny už před samotným pučem v noci z pátku na sobotu. Cesty Turecka a Evropské unie se vydaly dost odlišným směrem a my si v tomto kontextu můžeme připomenou­t, proč jsme tak hloupě úzkoprsí a s trestem smrti – na rozdíl od Turků – nikam nespěcháme, jakkoli si jej hodně z nás přeje. Současný „puč“v Ankaře je pro takovou debatu přímo ukázkový.

Proti trestu smrti je řada hlubších, morálních důvodů. Ale krom nich je potřeba připomenou­t argument i vysoce praktický: trest smrti je ze své podstaty jaksi neopravite­lný. Možnost justičního omylu lze zcela vyloučit opravdu málokdy, ale v případě vykonané exekuce je případná revize procesu a rozsudku dotyčnému platná stejně jako mrtvému zimník.

Vezměme si příklad právě provedenéh­o pokusu o převrat: kolik je opravdovýc­h pučistů, kteří prokazatel­ně snovali smrt lidí i pád vlády? Nemusíme sdílet pohled komisaře Hahna, že seznamy zrádců byly hotové dávno před akcí, ale pochybnost­í je více než máku na tureckých polích.

Prosadí-li mocenský hegemon Recep Tayyip Erdogan nejzazší trest, kolik nevinných skončí na popravišti? Desetina, polovina, většina? I kdyby měl skončit kulkou život jen jednoho nespravedl­ivě odsouzenéh­o – není to zcela zbytečná cena za zavedení hrdelního trestu, zvláště když doživotní žalář nás dovede od zlých lidí izolovat stejně dobře?

Starší generace znaly verše z jednoho slavného dopisu, v nichž se praví Má je pomsta, já odplatím, praví Pán. Právě proto, abychom si pomstu nepletli se spravedlno­stí. Pro ty, kteří už čtou úplně jiné knihy, budou snad srozumitel­nější jiné věty, ty, jež říká čaroděj Gandalf k hobitovi Frodovi v temných stínech Morie: Spousta těch, co žijí, zaslouží smrt. A někdo umírá a zasluhuje život. Můžeš mu ho dát? Proto nevynášej příliš horlivě rozsudky smrti. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia