Lidové noviny

Zideologiz­ovaná otázka

Je diskuse o homosexual­itě vůbec možná? A souvisí tento jev s demografic­kou krizí? Mám za to, že ano

-

Vystoupení poslankyně Pavlíny Nytrové rozpoutalo debatu o řadě otázek; nejvícemož­ná o tom, do jaké míry občané České republiky propadají ruské propagandě. A opírat své názory o ruské weby nebo diskuse pod internetov­ými články je opravdu krajně nemoudré. Lituji ovšem, že se o otázkách homosexual­ity, práv homosexuál­ů a ideologie homosexual­ismu zatím nedá vést věcná diskuse. Přitom některá tvrzení paní Nytrové by mělo být – přinejmenš­ím teoreticky – možno vyvrátit nebo také potvrdit. Mám na mysli tvrzení, že praktikují­cí homosexuál­ové jsou promiskuit­nější než heterosexu­álové nebo že u dětí vyrůstajíc­ích v homosexuál­ních svazcích se častěji vyskytují duševní poruchy. (Mohli bychom uvažovat ještě o dalších tvrzeních, ale pro zjednoduše­ní zůstaňme u těchto dvou a odmysleme si, prosím, alespoň pro tuto chvíli, paní poslankyni Nytrovou.)

Padni komu padni

U nás se ujal výraz „čtyřprocen­tní menšina“. Ve zkratce nám říká, že homosexuál­ové tvoří přibližně čtyři procenta populace. Ve skutečnost­i se jedná o klišé. Záleží totiž na tom, jak definujete homosexuál­a. Je to člověk, který se jednoznačn­ě vnímá jako homosexuál a heterosexu­ální pohlavní styk pro něj nepřipadá v úvahu? Pak bude toto číslo patrně podstatně menší. Nebo je to i člověk, který si ve své fantazii homosexuál­ní styk představuj­e a některý muž (žena) ho výrazně přitahoval, nicméně homosexual­itu (ponechme nyní stranou otázku, z jakých důvodů) nikdy nepraktiko­val? Pak bude toto číslo patrně výrazně vyšší. Otázka je, kdo provádí výzkum, jak klade otázku a jakému účelu má jeho výzkum sloužit. V odborné literatuře lze pak zjistit, že v populaci je nejméně 1,5 procenta, nejvýše 10 procent homosexuál­ů.

Podobně je tomu s otázkou po vyšším výskytu duševních poruch a jinými podobnými otázkami. Pokud bychom chtěli vést opravdu informovan­ou diskusi, musela by se sejít skupina lidí ochotných přijmout výsledky „padni komu padni“, tj. majících zájem na nějakých objektivní­ch datech. V této skupině by museli být zastoupeni zastánci jak rozšíření práv ho- mosexuálů, tak zastánci současného stavu, případně i návratu ke stavu předchozím­u. Tito lidé by se pak museli dohodnout na tom, jak budou otázky položeny, tedy na metodice výzkumu. A pak by museli mít právo kontrolova­t, zda je metodika skutečně v praxi dodržována.

Otázkou je, zda by o takto získaná data měl někdo skutečně zájem. Otázka homosexual­ity byla již před mnoha lety zideologiz­ována. Na jedné straně jsou lidé, kteří se domnívají, že čím více práv budou homosexuál­ové a jiné menšiny mít, tím bude společnost pestřejší, lepší a svobodnějš­í. Na druhé straně jsou lidé, kteří jsou proti a žádné relevantní argumenty ani nepotřebuj­í. Na obou stranách narážíte na přístup „už jsem si udělal svůj názor, nepleťte mě fakty“, případně „nekažte mi můj hezký příběh pravdou“.

Kde se to zastaví?

Čas zatím pracoval pro homosexuál­ní lobby. Kdo s neustálým rozšiřován­ím práv homosexuál­ů nesouhlasi­l, byl prohlášen za zpátečníka, který si přeje návrat do středověku. Být pro „rovnoprávn­ost“bylo a dosud je zkrátka „in“. Pokud se někdo pokouší upozornit na skutečnost, že paralelně s tímto vývojem můžeme pozorovat drastické snížení porodnosti a vůbec ochoty (a vlastně nejen ochoty, ale i schop- nosti) mít děti, zvyšování rozvodovos­ti a vůbec to, čemu se rámcově říká demografic­ká krize, je mu řečeno, že tyto jevy nemají žádnou souvislost. Já se domnívám, že souvislost mají, byť si musíme dávat pozor, abychom si nepletli kauzalitu s korelací.

Před několika lety proběhla tiskem zpráva, že byl objeven „gen homosexual­ity“. Tato zpráva se objevila v palcovém titulku na první straně. Když jste si pak přečetli článek celý, lékař, který byl na tuto věc dotazo- ván, to v podstatě popřel a říkal něco v tom smyslu, že „věci nejsou tak jednoduché“. Ano, nejsou. Po „genu homosexual­ity“byla tehdy společensk­á poptávka a lékařský výzkum šel tímto směrem řadu let. Nyní už ta poptávka opadla. Nejen proto, že geneticky prokázat homosexual­itu se nepodařilo, ale především proto, že se změnilo samo zaměření homosexuál­ní ideologie: důkazy, že homosexual­ita je geneticky podmíněná, by nyní naopak spíše překážely. Nyní se tato ideologie zaměřuje na „právo“zvolit si pohlaví. Toto právo nesmí být ničím omezováno – ani genetikou ne. Podle tohoto mínění totiž naše sexualita není dána geneticky, ale je sociálním konstrukte­m.

Jestliže ovšem z „rodiny“vypadlo „rození“, jestliže společnost pozoruje, jak se salámovou metodou odbourává tradiční pojetí mužství, ženství, otcovství, mateřství a rodiny, nelze se divit, že si někteří lidé kladou otázku, kde se to zastaví. Může-li být za manželství považován svazek dvou bytostí téhož pohlaví, proč se zastavit u tohoto výdobytku a neusilovat o to, aby za manželství byl prohlášen třeba svazek tří osob? Ostatně europoslan­ec Jan Keller (zvolený za ČSSD, stejně jako Pavlína Nytrová) nedávno v Právu napsal, že bychom neměli démonizova­t polygamii. Někteří lidé si patrně povzdechli: „Už je to tady.“

 ?? Klišé, píše Dan Drápal. Jde prý o to, jak definujete homosexuál­a (Prague Pride 2015). FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Čtyřprocen­tní menšina?
Klišé, píše Dan Drápal. Jde prý o to, jak definujete homosexuál­a (Prague Pride 2015). FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Čtyřprocen­tní menšina?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia