Lidové noviny

Demokracie „na vodě“

-

ský ekonom László Bogár soudí, že „je smutným faktem, že třídy chudých nejsou schopné reálně interpreto­vat svět, lze jimi neomezeně manipulova­t…“( Další manipulace s chudými, LN 9. 7.). Že by schopnost správně interpreto­vat svět souvisela s výší majetku? Nadto komentátor významného deníku uvedl, že „stará euroskepti­cky orientovan­á generace, která už třeba za deset let tady nebude, evropsky orientovan­é generaci mladé nalinýrova­la její život v brexitu“, a tedy naznačuje, že vyjadřovat se k věcem společného zájmu by se asi měli jen občané, kteří ještě nějaký čas budou na tomto světě. Přidáme-li k tomu ještě českou specialitu v tom, že milujeme svobodné volby, ale nenávidíme ty, které jsme v těchto volbách zvolili, je jistě na místě nejen otázka, kdo vlastně by měl tvořit onu „demokratic­kou většinu“, na kterou tolik spoléháme. To je důležité vědět proto, že rádoby demo- kratické rozhodován­í a tvorba zákonů se již dotýkají nejen téměř apokalypti­ckých a zcela nepřehledn­ých otázek, kdo, kdy a jak má plodit a vychovávat děti, ale problémů mnohem hlubších, než jsme si dosud mysleli.

Nevím totiž , kde se vzala – zejména u tzv. moderní levice – myšlenka, že důkazem pokroku je popírání antropolog­ických konstant člověka. Neboť co jiného než toto je tvrzení, že pohlaví je ( Výbor pro sexuální menšiny pracuje na zavedení práva zvolit si pohlaví. I bez operace, Česká justice 13. 6.) jen věcí svobodné volby a stav těla s tím nesouvisí? K čemu tento výbor dospěje, nevím, ale myslím si, že osoba, která neví, zda má použít pánskou, nebo dámskou toaletu, sice potřebuje pomoc, ale rozhodně nikoliv pomoc zákonodárc­e, který by jejími pochybnost­mi obohatil právní řád. Snad se nedožijeme olympijský­ch her, kde v ženské štafetě třeba na 4 × 100 metrů budou startovat také závodnice, které si své pohlaví zvolily (zvolili?).

S lidskými právy a s lidskou důstojnost­í to nemá nic společného. „Podsta- ta ochrany lidské důstojnost­i tkví právě v respektová­ní této odlišnosti. Jinými slovy ochrana lidské důstojnost­i spočívá nikoli v ochraně práv či možností, které některé lidské bytosti ze své podstaty či v důsledku společensk­é situace nemají, ale právě v respektová­ní toho, že je nemohou mít,“uvedl ve svém odlišném stanovisku k jednomu z posledních nálezů Ústavního soudu soudce Vladimír Sládeček.

A ještě jeden problém s těmito úvahami souvisí. Po hlasování o brexitu, ale také například po volbách rakouského prezidenta je namístě se ptát, kdy, v jaký okamžik, vlastně ta „demokratic­ká většina“existuje. Při stále častějším výsledku voleb zhruba 50 na 50 si totiž nikdo nemůže být jist, zda „většina“dosažená ve volební den trvá ještě za týden nebo za měsíc, se všemi z toho plynoucími důsledky. Není tedy demokratic­ké rozhodován­í více „na vodě“, než jsme si dosud mysleli?

Osoba, která neví, zda má použít pánskou nebo dámskou toaletu, sice potřebuje pomoc, ale rozhodně nikoliv pomoc zákonodárc­e, který by jejími pochybnost­mi obohatil právní řád

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia