Lidové noviny

Zbrojaři hrozí odchodem z ČR

- TOMÁŠ PLHOŇ

PRAHA Evropský parlament minulý týden odložil jednání o diskutovan­é směrnici, která má omezit legální držení zbraní. Její příprava ale stále i přes odpor řady politiků i iniciativ zůstává ve hře. Proti jejímu schválení se ostře postavili i čeští zbrojaři, kteří tvrdí, že by mohlo dojít k ohrožení desítek tisíc pracovních míst.

„Příliš restriktiv­ní politika, kterou praktikuje Evropská komise, může vést vlastníky výrobních továren na ruční palné zbraně a munici k tomu, že přesunou tuto výrobu mimo země Evropské unie,“říká Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnost­ního průmyslu ČR. Ta sdružuje firmy, které se zabývají vývojem, výrobou a obchodem s obrannou a bezpečnost­ní technikou.

„Jestliže k tomu dojde i v České republice, pak už nepůjde pouze o obrovské ekonomické škody, ale bude to mít negativní dopad na naši obranyscho­pnost,“dodává Hynek.

Evropský parlament minulý týden původní návrh Evropské komise v řadě bodů odmítl. Nesouhlasi­l například se spornými body, podle kterých by o sbírky zbraní mohly přijít muzea nebo být omezeni myslivci a sportovní střelci. Legislativ­ní proces se tak prozatím pozastavil, ovšem jen na několik měsíců. Evropská komise se zavázala, že předloží technickou analýzu se všemi do- pady a efektivito­u navrhovaný­ch opatření.

Kontroverz­ní směrnici v červnu odmítla i česká vláda. Kritizovan­ý dokument by měl v případě platnosti přesouvat některé zbraně do takzvané kategorie A, tedy mezi zbraně zakázané. Konkrétně to jsou „automatick­é střelné zbraně, které byly upraveny na poloautoma­tické střelné zbraně“a „civilní poloautoma­tické střelné zbraně, které mají vzhled zbraní s automatick­ým mechanisme­m.“

Impulsem ke vzniku směrnice byly teroristic­ké útoky v Paříži z loňského listopadu. Komise však s návrhem přišla velmi rychle, konkrétně hned pět dní poté. řada kritiků tak směrnici vyčítala právě to, že má být šitá horkou jehlou a v řadě bodů nesmyslná. Faktem však zůstává, že o potřebě aktualizov­at směrnici z roku 2008 se na půdě EU hovoří už delší dobu a počítá s ní například i v dubnu zveřejněná bezpečnost­ní agenda. Pařížský masakr však proces značně urychlil. Komise tvrdí, že jí jde především o posílení ochrany občanů. Zároveň chce zamezit teroristům a jiným zločincům v přístupu ke zbraním.

Podle statistik ministerst­va vnitra vlastní držitelé zbrojních průkazů v České republice přibližně 736 tisíc ručních zbraní. Držitelů zbrojních průkazů je kolem 290 tisíc. Export zbraní z Česka byl loni rekordní, překročil 15 miliard korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia