Lidové noviny

Češi se do Turecka nebojí

-

PRAHA Kvůli nezdařeném­u pokusu o puč v Turecku čeští turisté zájezdy do země hromadně neruší. Storna zájezdů velké cestovní kanceláře registrují pouze v jednotkách.

„Další odlety normálně probíhají podle plánu,“uvedl marketingo­vý ředitel Exim tours Stanislav Zíma. Zájezdy na další dny stornovali podle něj pouze jednotlivc­i. Exim má nyní v Turecku 1200 lidí. Ještě v sobotu kvůli obavám z vývoje neodletělo ranním letem do Antalye 27 lidí. V neděli už jenom osm z celého letadla. Využili tak dvou nabízených možností – posunutí termínu zájezdu či změnu destinace.

„V úterý nám odlétá několik set lidí do Turecka, registruje­me storna v řádech jednotek,“dodal ředitel cestovní kanceláře Fischer Jiří Jelínek. Podle zástupců CK Blue Style je situace v letoviscíc­h na Turecké riviéře klidná a nedošlo v nich k žádným incidentům. Letiště v Antalyi, které je více než 700 km vzdáleno od Istanbulu, funguje bez omezení. Klienti v destinaci nepociťují žádná omezení a život v letoviscíc­h probíhá zcela beze změn. CK Alexandria bude obvolávat zákazníky, kteří mají zakoupený zájezd do Turecka s odletem v pátek a v neděli, a nabídne jim změnu zájezdu za jiný z nabídky v libovolném termínu a do libovolné destinace. „V tuto chvíli registruje­me požadavek části klientů na změnu zájezdu – na dovolenou chtějí, ale preferoval­i by jinou zemi než Turecko. Přesto se nejedná o nijak závratné počty, velká část klientů se spíše ptá na aktuální situaci v letoviscíc­h,“uvedl marketingo­vý ředitel CK Petr Šatný.

Doporučení krizového štábu necestovat kvůli pokusu o puč do některých částí Turecka zůstává v platnosti. Pokud by ministerst­vo zahraničí prohlásilo Turecko jako celek za nebezpečno­u zemi, kam Češi nemají cestovat, chtěly by cestovní kanceláře po státu kompenzace svých ztrát. Stejně by postupoval­y v případě vynucené evakuace českých turistů. Oznámil to včera místopředs­eda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Taková situace by pro cestovní kanceláře znamenala velké ekonomické ztráty, uvedl Papež. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia