Lidové noviny

Do Vídně po dálnici až za pár let

-

rovnice, kterou nás politici v různých obměnách konejší v naději, že si snad nevšimneme hlemýždího tempa rozrůstání naší dálniční sítě, si můžete libovolně dosadit. Tentokrát nás ministr dopravy Dan Ťok informoval, že z Brna přes Mikulov do Vídně se začne stavět „snad“příští rok. Už letos na podzim by totiž měly být schváleny takzvané zásady rozvoje Jihomoravs­kého kraje, na které se roky čeká.

Ponechme stranou, že samotná stavba kolem Pálavy je pro mnohé problemati­cká. Ministr Ťok to se stavbou dálnic tak jako tak nemá lehké. Pravicové vlády vminulosti rozšiřován­í dálnic prakticky zastavily, a jak si sám šéf resortu nedávno posteskl, stavební řízení v Česku trvá až nepřirozen­ě dlouho. Člověk s ním i s celým současným kabinetem musí soucítit. Pravda, možná stojí za úvahu myšlenka, že právě to je obtíž, kterou by vláda mohla odstranit. Ale to už bychom snad byli příliš nároční.

Alespoň podle takzvané černé listiny nespolehli­vých plátců DPH, kde jejich počet v pololetí stoupl o 1976 na celkových 5530 firem. Vyplývá to ze včera zveřejněné analýzy poradenské společnost­i Bisnode. Nejčastěji jsou v registru malé firmy z Prahy a Jihomoravs­kého kraje. Na černé listině neplatičů DPH skončí každý, kdo dluží za poslední minimálně

daní přibývá.

tři měsíce na DPH více než 500 000 korun.

Černá listina zatím nefunguje ani tři roky, a tak je její obsah zatím stále velmi obtížné hodnotit. O něčem výsledky ale přece jen vypovídají. Za letošní první čtvrtletí se poprvé vládě podařilo zlepšit výběr DPH, a sice o 3,8 miliardy, což můžeme vcelku snadno přičíst na vrub ekonomické­mu oživení. Z dubnového průzkumu České spořitelny nicméně vyplynulo, že Česko má nejdražší výběr daní v EU vůbec.

budou požadovat,

aby vláda od příštího roku zvýšila minimální mzdu na 11 500 korun. Odboráři chtějí také kompenzace pro horníky, kteří přijdou o práci na Mostecku. Podle šéfa Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů Josefa Středuly budou odboráři oba ná- vrhy prezentova­t na 25. července.

Že jsou požadavky odborářů prakticky v jedné linii s plány sociální demokracie, není příliš překvapivé. Ostatně také hysterická reakce ze strany druhé koaliční strany ANO, jejíž šéf Andrej Babiš už v neděli mluvil o „tajných dohodách“mezi ČSSD a Pavlem Tykačem (uhlobarone­m podnikajíc­ím právě na Mostecku), se dá označit za současný vládní folklór.

Ale zpět k odborům. Vždycky když nahlas hovoří o svých požadavcíc­h, člověka zamrzí, že u nás odbory vypadají právě takhle. O kolik víc by mohly zaměstnanc­ům prospět, kdyby prosazoval­y praktičtěj­ší změny než ekonomicky velmi sporné zvýšenímin­imální mzdy či nesystémov­ou podporu horníkům v regionu, kde bude na rozdíl od Ostravska těžba ještě pěkných pár let pokračovat. tripartitě

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia