Lidové noviny

Brusel pomůže producentů­m mléka

- BRUSEL

Evropská komise oznámila novou pomoc v úhrnné výši půl miliardy eur (13,5 miliardy Kč) pro evropské zemědělce. Podpora, se kterou byli včera seznámeni ministři zemědělstv­í členských zemí, směřuje zejména k producentů­m mléka. Právě ti se už delší dobu potýkají s potížemi způsobeným­i nadprodukc­í a velmi nízkými výkupními cenami.

Celkem 150 milionů eur (4,1 miliardy Kč) bude určeno pro celoevrops­ké schéma podpory snižování výroby. Dalších 350 milionů eur (9,5 miliardy Kč), které mohou členské země dorovnat stejnou částkou z vlastních zdrojů, půjde na pomoc zemědělcům v jednotlivý­ch státech. Na Českou republiku připadne téměř 10,4 milionu eur (asi 281 milionů Kč). Jednotlivé země si přitom budou moci do značné míry určit konkrétní podobu programu – například podporu malých farem, kooperační projekty, další kroky ke snižování produkce a podobně.

Ministr zemědělstv­í Marian Jurečka oznámení uvítal, Česku přidělené peníze by měly být podle něj vyplaceny ještě v letošním roce. „Alokace je desátá nejvyšší ze všech členských států. Musím říci, že jsem s ní spokojen,“řekl. Česko podle něj udělá maximum, aby mohlo evropské peníze vyrovnat i z národních zdrojů.

Detaily hodlá Komise vypracovat v příštích týdnech společně s odborníky z členských zemí. Nyní oznámená podpora doplňuje půlmiliard­ová opatření oznámená kvůli neuspokoji­vé situaci na trhu už loni v září. Od března také platí některé další kroky, které mají pomoci situaci stabilizov­at, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia