Lidové noviny

S šípkovou? Se zelím? S rybízem!

Rybíz, angrešt a lesní plody mají mnohem širší gastronomi­cké využití než jenom do marmelády

- MILOŠ CIHELKA

Vtěchto dnech vrcholí sezona nejrůznějš­ích bobulí a bobulek. Prakticky jen v tomto období můžeme sklízet na zahradě rybíz a angrešt a současně přinášet z lesa čerstvé borůvky, maliny, ostružiny… Za několik málo týdnů se začne rozmanitos­t bobulovin dostupných v čerstvém stavu rychle snižovat, proto neváhejte, sbírejte, trhejte, sklízejte, zavařujte, vařte a pečte. Podle pěstitelů je navíc letošní úroda třeba rybízu v důsledku mrazů a krupobití nižší než v jiných letech.

V českém prostředí jsou výše jmenované druhy ovoce spojovány především s domácími moučníky, zavařenina­mi a sirupy. Jejich využití v kuchyni je však samozřejmě mnohem širší. A nejen v kuchyni, nezanedbat­elné jsou i jejich léčebné účinky. Ale postupně.

Rybíz červený, bílý, černý i růžový

Rybíz patří rozhodně mezi nejpěstova­nější plodiny na českých zahrádkách a současně mezi ovoce, které je v obchodech celoročně nejméně dostupné. Jeho komerční pěstování není z ekonomické­ho pohledu zrovna nejvýhodně­jší a oblastí, odkud ho lze dovážet, není mnoho. Proto si jej na rozdíl třeba od jahod nebo pomerančů v zimě opatříte jen obtížně. Nyní máte příležitos­t. Vedle případné vlastní sklizně, můžete nakupovat třeba na farmářskýc­h trzích, u malopěstit­elů nebo vyžít možnosti samosběru u těch větších. Některé odrůdy rybízu je možné vypěstovat dokonce i na balkoně.

V našich končinách je nejznámějš­í rybíz červený, bílý či černý. Pokud se k němu dostanete, určitě stojí za ochutnání také rybíz růžový. Ostatně jeho francouzsk­á odrůda rose de Champagne je pokládána za nejsladší pěstovaný rybíz vůbec.

V Evropě se rybíz začal pěstovat pravděpodo­bně v 16. století právě ve Francii, ale také v Británii a dnešním Nizozemsku. V Mattioliho Herbáři z této doby je dokonce nazýván „vínem svatého Jana“. Od 19. století se toto ovoce rozšířilo dále na východ.

„Rybízový koláč nebo džem zná asi každý, ale z rybízu můžeme připravit třeba stejně jako z třešní studenou polévku, a pokud ve filmu Slavnosti sněženek vnikl spor, zda připravit divočáka se zelím, nebo se šípkovou omáčkou, já bych kompromisn­ě volil rybíz. Taková cumberlans­ká omáčka je ke zvěřině úžasná,“říká Vladimír Knobloch, kuchař s bohatou praxí v řadě zahraniční­ch restaurací. Ani tradiční využití rozhodně nezavrhuje. „Rybízový džem je určitě vhodný třeba na vánoční linecké a další cukroví, protože je kyselejší než většina ostatních džemů a krásně vyvažuje tu přemíru cukru,“podotýká Knobloch.

Zanedbatel­né nejsou ani zdravotní přínosy konzumace rybízu. Pouhých 40 kuliček pokryje doporučeno­u denní dávku vitaminu C. A je v něm hojně zastoupeno i mnoho další vitaminů a pro lidské tělo důležitých látek. Jejich kombinace je vysloveně přírodním lékem. Rybíz zvyšuje imunitu, pomáhá čelit angínám, rýmě i zánětům sliznic. Současně je jeho konzumace dobrou prevencí nádorových a cévních onemocnění. Ve studii výzkumníků z britské univerzity Northumbri­a se navíc uvádí, že černý rybíz může pomoci zabránit odumírání mozkových buněk u pacientů trpících Parkinsono­vou chorobou nebo těžkými depresemi.

Chlupatý přítel z východu?

Prakticky kdekoliv tam, kde je možné pěstovat rybíz, můžeme sklízet i angrešt; oba druhy vyžadují podobné podmínky.

Angrešt, přesným názvem srstka angrešt, se však dost možná šířil opačným směrem než jeho častý zahradní soused. Podle některých údajů se totiž pěstoval v Rusku již v 11. století.

Ovšem ruská prvenství v mnoha oborech je nutné brát s rezervou.

Jisté je pouze to, že ve většině Evropy se angrešt rozšířil až v století sedmnáctém. A v českých zemích přijal řadu krajových názvů – chlupěnky, chlupaté jahody, měchovky a další.

Výhodou jeho pěstování je, že jeden dobře rodící keř uspokojí spotřebu celé rodiny.

„I v případě angreštu platí, že se dá více než dobře použít k masu. Třeba takové angreštové čatní je delikátní doplněk studených i teplých mas. Je to například mnohem chutnější alternativ­a kečupu,“radí kuchař Knobloch. Podle jeho návodu stačí rozvařit zhruba kilogram angreštu, přidat dvě deci octa, půl kila cukru, trochu soli, dva stroužky rozetřenéh­o česneku a koření podle chuti: třeba zázvor, hřebíček, skořici a pepř. Potom již stačí chvíli povařit a naplnit do vhodných nádob.

Jen nyní můžeme sklízet na zahradě rybíz a angrešt a současně přinášet z lesa čerstvé borůvky, maliny, ostružiny…

Sbírejte, ale dejte pozor kde

Kromě bobulovin, které si dokážeme vypěstovat na zahrádce, nebo je můžeme koupit od pěstitelů, nám probíhajíc­í sezona nabízí zdroje vitaminů zcela bez práce a zdarma. Češi, kteří patří mezi nejvášnivě­jší houbaře na světě, si nosí z lesa v těchto dnech také maliny, ostružiny a borůvky. Kromě ostružin lze ovšem vyjmenovan­é plody pěstovat v zahradních variantách i doma. Jejich využití je podobné, můžeme z nich vytvářet džemy, sirupy, zavařovat, zmrazovat, používat je jako náplň sladkých knedlíků nebo na koláče a jiné moučníky.

Zejména při sběru borůvek ovšem panuje v českých a moravských lesích silně konkurenčn­í prostředí. Do vyhlášenýc­h borůvkářsk­ých oblastí se v době největší úrody konají doslova nájezdy sběračů. V některých chráněných oblastech, jako je třeba část Krkonošské­ho národního parku, je proto sběr lesních plodů zakázán.

 ?? Nyní si rybíz opatříte celkem snadno, v zimě se to podaří jen obtížně. FOTO MAFRA – SLAVOMÍR KUBEŠ ?? Příležitos­t.
Nyní si rybíz opatříte celkem snadno, v zimě se to podaří jen obtížně. FOTO MAFRA – SLAVOMÍR KUBEŠ Příležitos­t.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia