Lidové noviny

Koláč, který zasytí i osvěží

-

Jedním z nejtypičtě­jších použití rybízu v české kuchyni je bezesporu rybízový koláč. A tak nějak patří k létu. Stejně jako jiné sladké moučníky má poměrně velkou kalorickou hodnotu a v parnějším počasí, kdy přirozený apetit klesá na spodní hodnoty, může pár kousků nahradit klidně i oběd nebo lehkou večeři. Na rozdíl od ostatních sladkostí, buchet či koláčů s jinou ovocnou náplní nebo přísadou nakyslá chuť rybízu příjemně osvěží a povzbudí chuť k jídlu.

Těch „správných“receptů na rybízový koláč je samozřejmě nepočítaně. Odhadem tak v každé rodině jeden. Vyzkoušet můžeme třeba koláč se sněhem z vaječných bílků.

Budeme potřebovat přibližně tolik rybízu, kolik se vejde do čtvrtlitro­vého hrníčku. Použijeme rybíz červený, případně bílý, ale ten nebude v koláči tak dobře plnit svou estetickou funkci. Dále bílek i žloutek ze dvou vajíček, 200 gramů moučkového cukru, čtvrt kilogramu polohrubé mouky a 150 gramů másla.

Mouku, žloutky, polovinu uvedeného množství cukru a všechno máslo vypracujem­e v těsto. Formu na pečení nebo pekáč vysypeme trochou hrubé mouky nebo krupice a těsto vlijeme. Naplněnou nádobu vložíme do trouby. Důležité je, aby byla předehřáta na vyšší teplotu, alespoň 180 stupňů. Pečeme potom již jen relativně krátce, zhruba čtvrt hodiny.

Mezitím než se těsto upeče, si připravíme ručně či za použití šlehače ze dvou bílků sníh. Zašleháme do něj zbytek cukru a vmícháme všechen připravený rybíz. Tady je samozřejmě prostor experiment­ovat, místo rybízu to mohou být třeba borůvky, ostružiny nebo jiné bobule. Nepříliš vhodné ovšem budou maliny, dodaly by koláči poněkud mdlejší chuť. V zimních měsících můžeme použít i mražené ovoce, ale čerstvé je prostě čerstvé.

Vytvořenou směs opatrně nalijeme na již upečené těsto v troubě. Společně ještě chvíli necháme péct. Finále poznáme podle lehkého zhnědnutí sněhu na povrchu koláč.

Hotový koláč necháme rozhodně vychladnou­t, podáváme rozkrájený na jednotlivé řezy. Nejlépe se sušším bílým nebo růžovým dobře vychlazený­m vínem. mic

 ?? Rybízu barev červeného a černého FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Kombinace
Rybízu barev červeného a černého FOTO SHUTTERSTO­CK Kombinace

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia