Lidové noviny

Cumberland­ská omáčka na maso

-

Británie je pokládána za zemi, jež světové gastronomi­i moc nepřinesla. Minimálně o severozápa­dní oblasti Anglie zvané historicky Cumberland to však neplatí. Kromě toho, že odsud pochází známá součást anglických snídaní, vepřové kořeněné klobásky cumberland sausages, dal tento region světu také cumberland­skou omáčku, která chutná snad ke všem masům od uzeného bůčku přes drůbež po zvěřinu.

Příprava není složitá. Na troše vody na pánvi podusíme až do změknutí jednu na drobno pokrájenou cibuli se lžičkou nastrouhan­é citronové kůry a jemně posekanou kůrou z pomeranče. Následně přidáme šťávu z jednoho citrónu a jednoho pomeranče. Dále lžíci hořčice, tři lžíce bílého vína, dvě lžičky škrobové moučky, kterou jsme před tím rozmíchali důkladně v jednom decilitru hovězího vývaru. Dochutíme dvěma hřebíčky, trochou zázvoru a pepře. Nejdůležit­ější ingredienc­í bude rybízový nebo angreštový džem. Potřebujem­e asi šest polévkovýc­h lžic. Vše dusíme přibližně půl hodiny, dokud omáčka nezhoustne. Správnou konzistenc­i můžeme regulovat podléváním vínem či vodou. Před podáváním přidáme nadrobno nakrájené kandované třešně nebo brusinkový kompot.

Klasičtějš­í verze tohoto receptu vyžadují nahradit bílé víno portským a citronovou i pomerančov­ou kůru před použitím nejprve alespoň deset minut povařit. Není to ovšem nezbytně nutné.

Podstatné je naopak podávání omáčky – ta je zásadně studená, ba dokonce vychlazená, a maso jí poléváme nebo používáme jako dip. mic

 ?? Foie gras s cumberland­skou omáčkou a lístky bazalky. FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Delikatesa.
Foie gras s cumberland­skou omáčkou a lístky bazalky. FOTO SHUTTERSTO­CK Delikatesa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia