Lidové noviny

Řízený doping? Prý jen blábol

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Podle expertů Rusům hrozí úplný zákaz účasti na olympiádě. Ze zprávy WADA vyplývá, že stát kryl doping svých sportovců.

MOSKVA/PRAHA Za „šokující“označil poslední zprávu nezávislé vyšetřovac­í komise Světové antidoping­ové agenturyWA­DA o dopingu ruských sportovců prezident Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru Thomas Bach.

Hlavní špatnou zprávou pro Moskvu je, že experti pokládají účast státu na dopování sportovců před zimními olympijský­mi hrami v ruském Soči 2014 za dokázanou. Sankce za to, že šlo o selhání státu, nikoliv jedinců, budou údajně „surové“. Tou nejpravděp­odobnější je v tuto chvíli totální zákaz účasti ruské reprezenta­ce na olympiádě v Riu de Janeiro.

Potvrzeno je, že zakázané preparáty užívali sportovci třiceti odvětví. Na vypracován­í důmyslného schématu se podílelo iministers­tvo sportu Ruska a dokonce i ruské tajné služby. Nezávislá komise tak včera potvrdila prakticky vše, co již dříve prozradil americkým novinářům bývalý šéf Moskevské antidoping­ové laboratoře Georgij Rodčenkov, který se nachází v USA. To on byl první, kdo zveřejnil zprávy o tajném otvoru ve zdi laboratoře, kterým byly vzorky předávány a s pomocí agenta FSB převlečené­ho za instalatér­a vyměňovány za vzorky „čisté“.

Na ministerst­vu sportu koordinova­l v období od konce roku 2011 až do léta roku 2015 činnost celého týmu náměstek ministra Jurij Nagornych. Prokázalo se, že v tomto období bylo nejméně 643 vzorků pozitivníc­h, z toho nejvíc patřilo lehkým atletům. Je také zřejmé, že i ministr Vitalij Mutko o všech operacích věděl. Hlavní tíha ale spočívala na tajných službách, které před olympiádou v Soči vymyslely dokonalý způsob, jak měnit kontejnery s vzorky. Přesto se podařilo na všech zkoumaných přepravníc­ích najít stopy násilného vniknutí. Není ale stále jasné, jak přesně agenti kontejnery otevírali.

Většina ruských politiků odmítá obvinění jako neopodstat­něné a trvá na tom, že jde o „politický útok nepřátel Ruska s cílem diskredito­vat Kreml“.

„Je to absolutní pomluva“

Nezvykle rychle, ale tradičně agresivně na zprávu WADAzareag­oval Kreml. Podle jeho mluvčího Dmitrije Peskova Rusko má čím odpovědět na případný zákaz účasti na olympiádě. Ministr sportu Ruska Mutko, jeden z „hrdinů“skandálu, nazval v ruské televizi NTV zprávu „blábolem“a pokusem o „politický nátlak“. Ještě ostřejší je hodnocení předsedy parlamentn­ího výboru pro sport a mládež Dmitrije Sviščeva: „Všechno, co jsme slyšeli z úst autorů zprávy, je absolutní pomluva a kecanice.“

Bývalý šéf Ruské antidoping­ové agentury (RUSADA) Ramil Chabrijev tvrdí, že organizova­t záměnu vzorků tak, jak to popisují experti WADA, není technicky vůbec možné.

„Všechna tvrzení ať tíží svědomí těch, kteří je vymysleli,“prohlásil rozhořčeně. I ruští novináři poukazují na to, že ani v případě, že se na dopingové aféře podílel stát, není možné použít kolektivní vinu a zakázat účast na letní olympiádě všem ruským sportovcům bez rozdílu. O tom musí rozhodnout ale až Mezinárodn­í olympijský výbor.

 ?? Na zimní olympiádě v roce 2014 vyhrála se ziskem 33 medailí (z nichž je 13 zlatých) pořadí národů. FOTO ČTK/ AP ?? Ruská výprava v Soči.
Na zimní olympiádě v roce 2014 vyhrála se ziskem 33 medailí (z nichž je 13 zlatých) pořadí národů. FOTO ČTK/ AP Ruská výprava v Soči.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia