Lidové noviny

Vítězné plány šampion nenaplnil

- BERN TOMÁŠ MACEK

Navzdory věku, silám i přesile protivníků chtěl tuto svoji poslední švýcarskou bitvu vyhrát. Ale nedokázal to. Fabian Cancellara se loučí s Tour.

(od našeho zpravodaje) „Nefungoval­o to,“pronesl trochu trpce a trochu smířeně.

Fabian Cancellara dojel doma v Bernu v 16. etapě Tour šestý.

Naposledy závodil na švýcarské půdě a nedokázal, co si přál.

Ta etapa byla dárkem organizáto­rů Tour pro 35letou legendu. Oceněním pro bojovníka, přezdívané­ho Spartakus, jenž na tomto závodě strávil celkem 29 dní ve žlutém trikotu, nejvíc z aktivních cyklistů s výjimkou Chrise Frooma. Poctou pro cyklistu, který byl „kápem“pelotonu a jednal jménem všech jezdců s organizáto­ry.

Už loni se s Tour rozloučil. Ale copak můžete dodržet slovo, když vám nabídnou dojezd etapy ve městě, kde žijete, a navíc s krátkým stoupáním po milovaných kostkách 2,5 kilometru před cílem?

„Ty poslední metry etapy bych dokázal absolvovat i poslepu,“tvrdil. Tolikrát si je před Tour projížděl. Se šéfy týmu Trek vymýšleli detailní taktický plán útoku.

V sezoně mnoha „sbohem“a „naposledy“chystal Cancellara v Bernu další pokus o vítěznou rozlučku.

Na jarních klasikách mu ji překazili Peter Sagan a pády.

Na Giru, kde se chtěl obléci do růžového dresu po úvodní časovce, jej oslabily žaludeční potíže.

Na Tour se soustředil právě na tento den. Bern zežloutl, oblékl se do slavnostní­ho. „Při závodě Kolem Švýcarska jsou tu lidé nespokojen­í, když jim kvůli cyklistice na 10 minut uzavřou silnice,“připomínal Cancellara. „Teď jim je kvůli Tour zavřeli dokonce na čtyři hodiny. Ale Tour je fenomén. A Švýcaři se umějí nadchnout pro velký sport.“

Pohádkový scénář jeho vítězné rozlučky v Bernu byl sepsán.

Jen ho naplnit...

„Bude to emocionáln­í den, zážitek na celý život. Už mi pomalu rozvinují červený koberec,“vtipkoval ještě ve Francii před startem etapy, ovšem v duši byl spíše pesimistou. Věděl, že už není Cancellaro­u z dob největší slávy.

Online reportáž deníku Tagesanzei­ger během dne odpočítáva­la: „Ještě 50 kilometrů pro Fabiana... ještě 40... ještě 30.“Oficiální noviny karavany Tour vyšly na úvodní stránce s přáním: „Ať má Fabian krásnou rozlučku.“Téměř všichni mu ji přáli. Až na soupeře. „Klidně může i tahle etapa skončit bitvou sprinterů,“tvrdil Mark Cavendish.

„Tady? Kdepak. Tohle je finiš pro klasikáře,“oponoval Gregory Rast z Cancellaro­va týmu Trek.

Peter Sagan byl na jejím startu až podivně tichý, nemluvný. Ale věděl své. „Tuto etapu si i on vytipoval za jeden ze svých cílů,“podotkl sportovní ředitel Ivan Basso.

Asfalt v cíli byl měkký, tál pod nohama, bylo vedro k zalknutí. Ne, to si Cancellara nepřál. „Nemám rád horko. Už v nedělní etapě jsem zhubl tak pět kilo,“říkal.

Hlasatel v cíli dlouze předčítal seznam úspěchů jeho kariéry. 6. etapa – Moirans-en-Montagne – Bern (209 km): 1. Sagan (SR/Tinkoff) 4:26:02, 2. Kristoff (Nor./Kaťuša), 3. Enger (Nor./IAM), 4. Degenkolb (Něm./Giant), 5. Matthews (Austr./Orica), 6. Cancellara (Švýc./Trek-Segafredo), , ... 17. KREUZIGER (Tinkoff), 39. VAKOČ (Etixx-Quick-Step) všichni Fanklub Petera Sagana se zatím snažil překřičet přece jen tišší a serióznějš­í švýcarské fanoušky.

A už se sem cyklisté řítili. Kostky eliminoval­y většinu sprinterů. Cancellara se na nich protlačil dopředu. Potud vše podle plánu. Poslední stovky metrů, rovina bez kostek i bez stoupání, však na něj byly příliš. Vpřed se řítil Nor Kristoff z Kaťuše, na pásce zaťal triumfálně pěst, jenže... Sagan hodil své kolo do pásky dva centimetry před ním.

„A já myslel, že jsem zase druhý,“opět jednou říkal Slovák. „Peter vyhrál?“divil se i Roman Kreuziger.

Šestý Cancellara se ocitl uprostřed hroznu fanoušků a reportérů, dostal květiny. „Ke konci jsem postrádal sílu,“líčil. „Ale vydal jsem ze sebe vše, to je hlavní. Zažít Tour v Bernu bylo vážně krásné.“

Během úterního volného dne chce zavést týmové parťáky na svá oblíbená místa. Mají s ním natáčet švýcarská a belgická televize, s majiteli stáje je pozván na americké velvyslane­ctví, má vítat sponzory. A večer se pro něj koná párty Spartakus Night. Každý jako by chtěl svůj kousek Cancellary. On a tenista Federer jsou ve Švýcarsku sportovci s doložkou nejvyšších výhod.

„Všichni v pelotonu Fabiana respektova­li a jeho slovo mělo asi nejvyšší váhu. Tuto roli by po něm mohl převzít Peter Sagan,“usoudil Roman Kreuziger. Vlastně je tedy symbolické, že je to Sagan, kdo vyhrál tuto cancellaro­vskou etapu.

Jan Bárta se u autobusu týmu Bora pousmál: „A teď by měl Oleg Tiňkov dodržet slovo.“

Vzpomínáte, co majitel Saganovy stáje Tinkoff během Tour sliboval? „Jestli tu Peter vyhraje tři etapy, zůstanu v cyklistice.“

Ke konci jsem postrádal sílu. Ale vydal jsem ze sebe úplně vše, to je hlavní. Zažít Tour v Bernu bylo vážně krásné.

stejný čas, 60. BÁRTA (Bora) -59. Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 72:40:38, 2. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -1:47, 3. Yates (Brit./Orica) -2:45, 4. Quintana (Kol./Movistar) -2:59, 5. Valverde (Šp./Movistar) -3:17, ... 11. KREUZIGER -5:24, 92. BÁRTA -2:09:58, 127. VAKOČ -2:35:46.

 ?? Švýcar Fabian Cancellara vybojoval na „své“trati jen šesté místo. FOTO ČTK ?? Nevyšlo to.
Švýcar Fabian Cancellara vybojoval na „své“trati jen šesté místo. FOTO ČTK Nevyšlo to.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia