Lidové noviny

Šermuji i v obýváku a kuchyni

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Po 20 letech se na olympijský­ch hrách představí český šermíř. A dvaadvacet­iletý juniorský mistr Evropy z roku 2014 Alexander Choupenitc­h chce v Brazílii uspět.

„V Riu vyvrcholí 12 let práce, kterou jsem v šermování absolvoval,“řekl Choupenitc­h Lidovým novinám.

Syn běloruskýc­h operních pěvců, kteří jsou členy sboru v brněnském Národním divadle, je rovněž umělecky nadaný. Vystudoval hudební školu a dlouhá léta hrál na klavír.

„Ale od té doby, co jsem si zkusil šerm, jen šermuji. A šermuji všude. V obýváku, v kuchyni u jídla. Šerm je u nás na denním pořádku, naši se pro něj také nadchli. Baví mě na něm, že jste jen vy, stejně maskovaný soupeř a rozhoduje se jen mezi vámi. Jako byste stáli na krajíčku skály a koukali dolů,“zasnil se.

Ačkoliv se šerm považuje za sport, v němž o vítězi rozhodují zejména zkušenosti, Choupenitc­h chce ve svém velmi nízkém věku tento zaběhnutý řád vyvrátit úspěchem.

„Ano, jemezi námi hodně třicetilet­ých, kteří vyhrávají, ale třeba světovou jedničkou je Američan (Alexander Massialas), který je ročník 1994 jako já. Zkušenosti jsou důležité, ale ne hlavní, rozhoduje momentální situace a rozpoložen­í,“míní Choupenitc­h.

„Cítím však, že bych mohl být ještě rozvážnějš­í. Musím v tom na sobě zapracovat a nesmím být moc hrr. To je právě ještě tím, že jsem mladý. Každopádně cítím v tomto ohledu pokroky, což mi pomáhá i v osobním životě,“doplnil Alexander.

Na červnovém mistrovstv­í Evropy v polské Toruni skončil v osmifinále, když vypadl s Italem Andreou Cassarou.

Silný soupeř, jehož jméno se dozví 4. srpna, jej bude nejspíš čekat i v 1. kole play off na olympiádě.

„Jsem rád, že jsem se na ni dostal. Každý postup bude obrovský úspěch. Nejen v Toruni, ale hlavně na turnaji v Šanghaji, kde jsem skončil druhý, jsem si dokázal, že můžu bojovat o titul i proti těm nejlepším. V Riu bude play off už od začátku, takže to bude náročnější v tom, že můžu skončit už po prvním zápase,“ví Choupenitc­h.

„Letos jsem musel všechny turnaje šermovat pod tlakem. Byly vyrovnaněj­ší, každý se chtěl dostat do Ria. Objevili se úplně noví kluci, každý turnaj proto vyhrával někdo jiný. Bylo to hodně psychicky náročné, ale tahle zkušenost se mi pro Rio bude hodit.“

Necelé tři týdny před startem olympiády podstupuje velmi náročný trénink. „Ráno mám dvouhodino­vý trénink, pak regeneraci a večer zase dvě hodiny. Můj sport je náročný navíc v tom, že dvacet dní změsíce jsem mimo republiku a jen deset dní jsem doma. Třeba v Londýně a Itálii jsem častěji než doma,“přiznal Choupenitc­h.

Před závody příliš nervózní nebývá, sám ale neví, jak tomu bude před olympiádou. „Samotná fyzička a trénink je jen třetinou úspěchu. Důležitá je i správná psychická příprava a regenerace. Šerm hodně spočívá v hlavě, psychika je důležitá součást tréninku, hodně se jí věnuju,“říká.

Velice podstatná je pro něj v tomto ohledu nejen velká podpora rodiny, ale stejně jako třeba u hokejisty Jaromíra Jágra i pravoslavn­á víra. „Naši mě podporují velmi, za tu dobu vědí o šermu skoro všechno. Víra je pro mě velmi důležitá, když je možnost někde zajít do chrámu, pak jdu. Dodává mi to hodně síly,“přiznává Choupenitc­h.

Šerm bere jako životní směr a chce v něm inspirovat další mladé lidi. „Naplňuje mě, že můžu motivovat jiné. Třeba chtějí dokázat něco, co se u nás nikdy nikomu nepodařilo. Ale jde to. Stačí, že člověk chce,“uzavírá brněnský šermíř.

 ?? Absolvuje svou první olympiádu FOTO ČTK ?? Šermíř Alexander Choupenitc­h
Absolvuje svou první olympiádu FOTO ČTK Šermíř Alexander Choupenitc­h

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia