Lidové noviny

Staří čeští mistři

Jen knihy uchovávají životy a partie Durase, Opočenskéh­o, Flohra, Foltyse a Hromádky

- PAVEL MATOCHA Campbell 1861

Stovky nových a nových deskových her zaplňují regály obchodů. Tisíce nových a ještě novějších počítačový­ch her zapleveluj­í počítače a internet. Miliony korun jsou za tyto hry denně utráceny a nesčetné hodiny promrhány učením se pravidlům nových her.

Naproti tomu šachy jsou zde s námi již déle než tisíc let, několik set let mají stále stejná jednoduchá pravidla, stále stejné hrací pole i figurky. Krásná je na nich

ŠACHY

nejen nevyčerpat­elnost té hry, ale rovněž jejich tradice. Desítky generací po celém světě se této hře věnovaly, vycházejí o ní tisíce časopisů a desítky tisíc knih.

Šachy mají svou hlubokou a úctyhodnou historii. Mají své legendy v obojím slova smyslu, i jako dávné příběhy o jejich vzniku, i jako slavné hráče minulosti.

Staří čeští šachoví mistři přitom bývají neprávem opomíjeni. Jak psal Milan Kundera, stařímrtví musejí uvolnit místo mladým mrtvým. Většina dnešních šachistů si pamatuje jako slavné české šachisty Vlastimila Horta, Lubomíra Kaválka a Jana Smejkala, ti starší ještě Luďka Pachmana a Miroslava Filipa. Předválečn­á generace ale už bývá zapomenuta, natož čeští mistři, kteří hrávali ještě za dob Rakouska-Uherska. Jen díky knihám někteří z nich ještě zůstávají v kolektivní paměti šachistů. V padesátých letech vyšly dvě obsáhlé biografie o Oldřichu Durasovi a Janu Foltysovi, ale pak na půl století přestaly knihy o českých šachových mistrech z neznámých důvodů prakticky vycházet.

Teprve až v našem tisíciletí vyšly díky péči Pražské šachové společnost­i útlá brožurka o Salu Flohrovi a především zásadní kniha o Karlu Opočenském, prvním českém šachovém profesioná­lovi.

Nové knihy o Opočenském a Flohrovi, stejně jako antikvární o Durasovi a Foltysovi je možné koupit přes Pražskou šachovou společnost (objednávky a kontakt e- mailem prazska.sachova@gmail.com), která pro letošní předvánočn­í trh připravuje knihu Zapomenutý mistr o statečném legionáři a silném šachovém mistrovi Karlu Hromádkovi. Smutný osud, který ho postihl, spojuje Hromádku s první mistryní světa žen Věrou Menčíkovou. I její život měl tragický konec a i o ní by letos měla vyjít nová kniha, plánuje ji vydat spolek Sokrates 2001, který tak chce připome- nout 110. výročí jejího narození. Právě o starých českých mistrech šachové hry přednášel v červnu na festivalu ČEZ CHESS TROPHY 2016 legendární velmistr Vlastimil Hort. Především vzpomínal na velikány Sala Flohra a Karla Opočenskéh­o, které znal osobně, a dával k lepšímu mnohé historky ze setkání s nimi. Velmistr Hort vyprávěl, jak mu coby mladému studentíko­vi mistr Opo dohazoval servírku Lidušku z kavárny U Nováků, aby ho zaškolila v dospělém životě. Nebo jak slábnoucí zrak zradil Karla Opočenskéh­o u jeho milovaného mariáše, když hlásil dvě sedmy, přestože měl v ruce sedmu jen jednu, ta druhá byla osma.

Řešení diagramů z minulého týdne

 ?? Praha vs. Moskva v roce 1946 bojoval za naše hlavní město i mistr Karel Opočenský FOTO ARCHIV LN ?? V poválečném utkání
Praha vs. Moskva v roce 1946 bojoval za naše hlavní město i mistr Karel Opočenský FOTO ARCHIV LN V poválečném utkání

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia