Lidové noviny

Puč a opereta

-

přidali k vítězné straně. Na kůlu umírá i historik, který tak rád píše o dramatický­ch dějinách – a je nemile zaskočen, že dramatické dějiny musí prožívat na vlastní sliznice.

Pro Vladimíra Neffa je sultánský dvůr jen jednou z mnoha exotických scenérií. To Ivo Andrić, spisovatel v dnešním vnímání bosenský/charvátský/srbský, ve vlastním vnímání prostě jugoslávsk­ý, věděl dobře, o čem píše. Dějiny Bosny a Hercegovin­y, jeho vlasti i hlavního námětu jeho próz, byly po čtyři století dosti úzce propojeny s děním na sultánském dvoře. Román Travnická kronika líčí dění v Bosně na počátku 19. století, a zmiňuje tudíž i pokus o reformy, který započal sultán Selim III., jakýsi osmanský Josef II. Ovšem konzervati­vní vrstvy ho svrhly a zavraždily.

Putna

Středa Baldýnský „Svět nechce být šťasten,“dodává smutně bosenský vezír, sultánův stoupenec – který ví, že represe nakonec smetou i jeho.

Turecký nobelovec Orhan Pamuk v románu Sníh podává motiv puče v obzvláště parodické, tragikomic­ké verzi. Přenáší ho totiž do malých poměrů města Kars na východní anatolské periferii. I tam zasahuje současný celotureck­ý zápas mezi islamisty a „kemalisty“čili modernisty-sekularist­y. Třetí stranu v zápasu však navíc tvoří Kurdové. A ještě v ohnisku zápasu uvíznou i nevinní, nezúčastně­ní, kterým jde o věci, jako je láska a umění. Absurdní provinční puč má „operetní“rozměr, a to doslova: uskuteční se v místním divadle, kde herci kemalisté hrají starou hru z Atatürkovy éry o dívce, která trpí pod hidžábem a touží se osvo-

Čtvrtek Rejžek bodit tím, že ho sejme. Ironie je v tom, že současné karské dívky, ovlivněné charismati­ckými islamistic­kými kazateli, naopak bojují za hidžáb. Obě hlavní strany konfliktu vedou vznešené řeči – jedni o modernitě, druzí o víře – a obě používají násilí bez skrupulí. Islamisté vraždí „bezbožníky“, policie mučí islamisty nebo jiné podezřelé.

A v tom „nebo jiné podezřelé“je ve zkratce obsažena celá hrůza situace. Nebo plyne ještě větší hrůza z nejistoty, kdo a proč vlastně celý puč zinscenova­l a co zinscenuje příště? MARTIN C. PUTNA

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia