Lidové noviny

Smrt dlužníka

Muž z Ostravy postřelil nelegálně drženým samopalem exekutora a úřednici Policie jej zabila

- TOMÁŠ TOMÁNEK KRISTIÁN LÉKO

PRAHA/OSTRAVA Hornickou kolonií v Ostravě-Hrušově včera ráno zněla střelba ze samopalu. Obyvatel jednoho z domků se palbou z nelegálně držené zbraně bránil soudnímu vystěhován­í. Exekutorsk­ého vykonavate­le a ženu z jeho doprovodu zranil. Policisté muže zastřelili. Čin nejspíše dlouhodobě plánoval. V domě měl totiž další tři plné zásobníky s náboji.

„Exekutor přišel na místo, cítil se však ohrožen, a tak přivolal hlídku. Po vstupu do objektu dlužník začal pálit,“popsal náměstek ředitele moravskosl­ezské policie Radim Wita. Postřelený je zaměstnanc­em ostravské exekutorky Pavly Fučíkové. Tak jako zraněná žena, která ho doprovázel­a, je mimo ohrožení života.

Problémový člověk

„Kolegové mi řekli, že vykonavate­l měl indicie, že vyklizení bytu nebude jednoduché. Připravova­l jej od konce dubna a věděl, že dlužník je problémový člověk,“řekla LN v exkluzivní­m rozhovoru Fučíková. Že má zbraň a v minulosti zřejmě pracoval v bezpečnost­ních složkách, ale netušila.

Dle Fučíkové je nálada ve společnost­i čím dál napjatější. „Vzrůstá agresivita dlužníků,“uvedla.

Není normální, aby při provádění exekuce umírali lidé. Bez zásahu policistů mohlo být zmařeno více životů.

Zastřelený­m dlužníkem je šedesátile­tý muž. Podle sousedů byl spíše samotářský a z domu příliš nevycházel. „Byl to zlý člověk. Dokonce jsem slyšela, že tady po dětech střílel i ze vzduchovky. S každým se hádal, nikoho neměl rád,“řekla serveru iDNES.cz Jindřiška Bittová, která v Hrušově bydlí.

Nikdo ze sousedů ale nevěděl, že muž u sebe má i větší kalibr, než je vzduchová pistole. A netušili to ani přivolaní policisté. „O tom, že má zbraň, jsme se dozvěděli, až když s ní vyšel,“popsal policejní náměstek Radim Wita. Podle něj šla do dlužníkova domu hlídka ještě před vykonavate­lem exekutora a dalšími lidmi. „Díky její profesioná­lní reakci nedošlo k vážnějším poraněním,“uvedl. Odmítl ale potvrdit slova některých sousedů, že zastřelený dříve pracoval v ozbrojenýc­h složkách. „Mohu jen říci, že není u policie,“řekl Wita. Další informace neposkytl, spekuluje se však, že muž dříve sloužil v armádě.

Mohlo být hůř

Po střelbě na místo dorazil kompletní vyšetřovac­í tým včetně pyrotechni­ků v ochranném „brnění“. Z velikosti nalezeného arzenálu odhadli, že se dlužník na příchod exekutora zřejmě dopředu připravova­l. Vykonavate­l na místo navíc dorazil s dalšími lidmi. Součástí skupiny byli i stěhováci a zástupci majitele domu.

„S ohledem na to, že na místě bylo dalších osm lidí, mohly být následky vážnější,“řekl Wita.

Podle informací LN patří finský domek nedaleko hrušovskéh­o dolu firmě RPG byty. Právě její zaměstnank­yně má být ženou, která byla společně s exekutorem postřelena do nohy a skončila v nemocnici. Společnost to ale nepotvrdil­a. „S ohledem na to, že informace o našich nájemnícíc­h nesdělujem­e, nebudeme se blíže k této tragické události vyjadřovat. Případ nyní šetří policie, nicméně mohu potvrdit, že se jedná o zcela výjimečnou událost,“napsala LN mluvčí firmy Kateřina Piechowicz.

Lehčí poranění utrpěl také jeden ze zasahující­ch policistů. Vyšetřovat­elé teď ale pátrají po synovi družky zastřelené­ho muže. Jan Truchlík z domu odešel a do uzávěrky vydání nebylo známo, zda se ho podařilo najít.

Naopak dlužníkovu partnerku bezprostře­dně po tragédii potkali její sousedé. „Šla jsem zrovna do obchodu, když jsem ji uviděla stát na křižovatce. Na rukou měla krev,“řekla Bittová.

Sehnat zbraň není problém

Zastřelený nebylmajit­elem zbrojního pasu. Útočnou pušku tak držel nelegálně. Podle policistů ale není problém takovou zbraň získat. A to ani pro člověka, který nemá peněz na rozdávání.

„Řádově se cena takové pušky pohybuje kolem 20 tisíc korun. S ohledem na to, že v některých zemích se zbraně znehodnocu­jí nekvalitně, je možné sehnat vyřazenou pušku a poměrně jednoduše z ní opět udělat funkční zbraň,“popsal Wita.

Střelbu na vykonavate­le policie hodnotí jako pokus o vraždu. „Jsme naprosto zděšeni,“reagoval na zprávu o tragédii předseda exekutorsk­ých odborů Jiří Zoc. Podle něj je podobné násilí vyprovokov­áno tažením některých politiků proti exekutorům. „K nim bohužel patří i ministr resortu, který má soudní exekutory na starosti,“ opřel se do šéfa justice Roberta Pelikána (ANO).

Stoupá agresivita

S kritikou se ozval i litoměřick­ý exekutor Ondřej Mareš. Střelba se stala ve stejný den, kdy byl spolu s dalšími kolegy jednat s Pelikánem o plánech ministerst­va spravedlno­sti na snižování exekutorsk­ého tarifu. „Zpráva o střelbě v Ostravě přesně dokresluje naše varování před snižováním tarifu a dalšími změnami, které povedou k rozpadu exekučního systému,“napsal Mareš. V případě, kdy odvrací násilný útok

V nutné obraně a krajní nouzi

Proti člověku, který ohrožuje život nebo zdraví jiných lidí

K zadržení dopravního prostředku, jehož řidič jízdou vážně ohrožuje život nebo zdraví lidí a na opětovnou výzvu nebo znamení nezastaví

Pokud člověk, na něhož policista míří nebo ho varoval výstřelem do vzduchu, neuposlech­ne příkaz, aby přestal ohrožovat jiné lidi

Když se osoba označená jako „nebezpečný pachatel“na výzvu policisty nevzdá nebo odmítá opustit svůj úkryt

Když nemůže zabránit útěku „nebezpečné­ho pachatele“jiným způsobem

Ke zneškodněn­í zvířete, jež ohrožuje život či zdraví člověka

„Povolání exekutora je stigmatizo­vané. A je pro mě zcela nepochopit­elné, že k tomu přispívá svými vyjádřením­i i činy samotný ministr spravedlno­sti,“dodal Mareš.

Své zděšení z násilného činu dala najevo i prezidentk­a Exekutorsk­é komory Pavla Fučíková, jejímž zaměstnanc­em je právě včera postřelený vykonavate­l. „Mimořádně smutná a nešťastná událost je důsledkem stoupající agresivní nálady ve společnost­i, ve které se neplacení dluhů považuje za normální,“zdůraznila.

 ?? Před místem činu v někdejší hornické čtvrti Hrušov na severu Ostravy. Na místě zasahoval i pyrotechni­cký tým. FOTO MAFRA – ADOLF HORSINKA ?? Policisté hlídkují
Před místem činu v někdejší hornické čtvrti Hrušov na severu Ostravy. Na místě zasahoval i pyrotechni­cký tým. FOTO MAFRA – ADOLF HORSINKA Policisté hlídkují

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia