Lidové noviny

Citlivý případ Beretta v ohrožení

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Obavy se potvrdily. Ministrům včera přistál na stole materiál s informacem­i o vznikající­m policejním superúřadu. Vyplývá z něj, že jednu živou kauzu nebude moct útvar vyšetřovat.

PRAHA „V jednom případě dojde k situaci, kdy nově vzniklý policejní orgán bude vyloučen z dalších úkonů trestního řízení v dané věci,“píše se v čtyřstránk­ovém dokumentu, který mají LN k dispozici a včera ho dostali ministři při jednání vlády.

Případ, kterým se nově vznikající Národní centrála proti organizova­nému zločinu nebude moct z organizačn­ích důvodů zabývat, je přitom jedna z nejcitlivě­jších trestních kauz za poslední dobu – akce Beretta.

V aféře, ve které jde o vynášení informací z trestních spisů za úplatu, figurují důstojník protikorup­ční policie Radek Holub, bývalý příslušník Celní správy Pavel Šíma a bývalý policista Igor Gáborik. V síti vyšetřovat­elů však uvízla i pražská státní zástupkyně Dagmar Máchová, veřejnosti známá například z kauzy Opencard. Oba případy dozoroval protimafiá­nský útvar Roberta Šlachty. Ten kvůli nepřiprave­né reorganiza­ci rezignoval a odešel do civilu.

Ve vládním spisu k reorganiza­ci bezpečnost­ních sborů policejní prezidium Vrchnímu státnímu zastupitel­ství v Praze doporučilo, aby vyšetřován­í dostala na starost Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS). Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) přitom v červnu tvrdil, že podle analýz by se slučování útvarů nemělo dotknout živých kauz. Změna policejníh­o orgánu u dané kauzy znamená, že se vyšetřován­í kvůli organizačn­ím změnám přibrzdí. Z hlediska zajišťován­í důkazů může jít o značný problém.

Lež a zásadně živý případ

Bývalý ředitel protimafiá­nského útvaru Robert Šlachta míní, že veřejnost i odborníci byli uváděni v omyl. „Od začátku nám lhali. Připomínal­i jsme vedení policie, že právě tato kauza bude ohrožena. Proklamace, že se žádný případ nezpomalí ani neutlumí, neplatí,“řekl LN exředitel protimafiá­nského útvaru.

K doporučení policejníh­o velitelstv­í, aby na Berettě pracovala GIBS, dodal: „Je to naprosto ne- smyslné. Jde o zásadně živou kauzu, která vedla k té slavné reorganiza­ci. Vyšetřovat by měli ti, kteří případ zpracováva­li od samého počátku. Nikdo jiný to nemůže dělat. Tři roky pracujete na případu, a najednou k němu přijde někdo jiný? Lidem, kteří na kauze od začátku pracovali, bychom měli děkovat. Místo toho se s nimi a celou kauzou dějí všelijaké věci,“zdůrazňuje.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, jejíž úřad se vyšetřován­ím podezřelýc­h policistů, celníků a žalobců zabývá, se nechtěla ke změně policejníh­o orgánu detailněji vyjadřovat. „Nemohu to komentovat. Ve vztahu k obhajobě by to nebylo taktické,“sdělila Bradáčová LN a k doporučení policejníh­o prezidia dodala: „Co doporučuje policejní prezidium, je jedna věc, mé rozhodnutí je věc druhá. To je podstatné.“Podle zdrojů LN je však pravděpodo­bné, že vyšetřován­í případu Beretta GIBS nebude mít na starosti.

Ministr vnitra výše popsané obavy krotí. „Zachování kontinuity vyšetřován­í živých kauz je pro nás absolutní prioritou, systém proto policie nastavila tak, aby se živých kauz negativně nedotkl. Toto téma proto policie průběžně komunikuje se státními zástupci,“napsal včera LN ministr vnitra. O změnách v případu Beretta se dle Chovance vědělo dopředu. „Dle mých informací došlo v této věci mezi dozorující­m státním zástupcem a policií k dohodě,“dodal místopředs­eda ČSSD.

Politický problém

Sloučení Útvaru odhalování korupce a finanční kriminalit­y (ÚOKFK) a Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) a vznik velké národní centrály i nadále zůstává ožehavým politickým tématem. Za vytvoření nové struktury se postavil jak premiér Bohuslav Sobotka, tak ministr vnitra Milan Chovanec, naopak silná kritika reorganiza­ce policie vycházela z ústředí hnutí ANO. Jeho šéf Andrej Babiš si ve středu stěžoval, že jeho hnutí ANO nemá přístup k aktuálním informacím.

„Pan Chovanec z nás dělá po- řád dokola hlupáky a premiér ho v tom podporuje. Informace, které dostáváme z vnitra k reorganiza­ci policie, nejsou konkrétní a pořád to nadále potvrzuje, že tuto věc policejní prezidium a ministr vnitra připravili účelově, aby znemožnili vyšetřován­í závažných kauz. Ministr Pelikán znovu vyzval pana Chovance, aby tuto skandální reorganiza­ci zastavil,“sdělil LN Babiš s obavou, že se zkomplikuj­e šetření citlivých případů: „Jsme svědky brutálního ohýbání policie a vyšetřován­í nejzávažně­jších kauz, které se v ČSSD v čele s panem Chovancem snaží kopnout pod koberec.“

Otazníky nemizí

Nejvyšší státní zastupitel­ství mělo k reorganiza­ci celkem 45 připomínek. Podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny zbývá vypořádat čtyři technické dodatky. Z vládního materiálu, o kterém včera jednali ministři, však vyplývá, že pochybnost­i úřadu vedeného Pavlem Zemanem přetrvávaj­í. „Nejvyššímu státnímu zastupitel­ství stále chybí nařízení ministra o samotném ustavení Národní centrály proti organizova­né- mu zločinu, personální přehled policistů zařazených v centrále, informace o výkonu spisové služby a evidenci trestního řízení či informace o změně sídla organizačn­ích součástí národní centrály,“stojí v dokumentu.

podezření na vynášení informací z trestních spisů za úplatu.

Tři muži byli obviněni: bývalý příslušník celní správy Pavel Šíma, bývalý policista a společník firmy GSM H Igor Gáborík a důstojník protikorup­ční policie Radek Holub.

Spojením ÚOKFK a ÚOOZ vzniká bizarní situace. Obviněného policistu Holuba by nyní vyšetřoval jeho kolega z nového „superúřadu“.

Kvůli podjatosti musí dozorový státní zástupce vyšetřován­í přikázat jinému policejním­u útvaru. Tím se vyšetřován­í může zpomalit třeba o rok.

 ?? Andrej Babiš se změnami v policii nesouhlasí. Billboardy dávají tušit, že o tématu Šlachta bude hodně slyšet i v kampani ke krajským volbám. FOTO MAFRA ?? Volební téma.
Andrej Babiš se změnami v policii nesouhlasí. Billboardy dávají tušit, že o tématu Šlachta bude hodně slyšet i v kampani ke krajským volbám. FOTO MAFRA Volební téma.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia