Lidové noviny

Nový kvestor ČVUT kvapně končí

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Nečekaně rychle skončila mise kvestora Tomáše Pelikána na Českém vysokém učení technickém (ČVUT). Podle informací LN se jej rektor Petr Konvalinka rozhodl minulý týden okamžitě odvolat. Kvestor je jakýmsi univerzitn­ím „strážcem kasy“– přední česká technika o osmi fakultách disponuje každoroční­m rozpočtem několika miliard korun.

„Jde o odvolání z funkce, ale papírově jsem ještě nic nedostal. Pan rektor se jednoznačn­ě vyjádřil, že mne odvolal a podniká k tomu kroky, což sdělil děkanům,“řekl LN Pelikán, který byl kvestorem pou- ze půl roku, od 1. ledna. Povinnosti za Pelikána už vykonává bývalý kvestor Jan Gazda, nynější vedoucí interního auditu.

„V tuto chvíli kvestora zastupuji,“řekl Gazda, který je připraven přihlásit se i do řádného výběrového řízení. Za posledních pár let by se tak střídání uzavřelo po ose Gazda – Václav Pátek – Pelikán – a opět Gazda. Takový „vítr“je na podobně klíčové funkci v akademické­m prostředí dosti nezvyklý.

„Pan kvestor ztratil důvěru celého vedení ČVUT. Nekonal totiž ve věcech, ve kterých konat měl,“sdělil LN rektor Petr Konvalinka.

Šlo o menzy, nebo Elfmarka?

O důvodech, proč došlo k tak nečekané změně, akademici čile spekulují. Jednou z verzí je údajné Pelikánovo zpožďování výběrových řízení i domnělá osobní podjatost při výběru ředitelky Správy účelových zařízení (SÚZ). Tou se stala Markéta Kabourková se zkušenostm­i z brněnských ústavů či Vysokého učení technickéh­o. Jeden z prorektorů se cítil Pelikánový­m jednáním podveden a hrozil demisí i trestním oznámením.

Dle odlišné verze ale došlo u Pelikána už dříve ke konfliktům s kontroverz­ním Miroslavem Elfmarkem, který působil na ČVUT v roli rektorova poradce. Na škole navíc pracuje jako vedoucí odboru přípravy projektů jeho žena Darja Elfmarková. Když se na Elfmarka, jenž byl i v hledáčku policie, ptaly LN v prosinci 2014, rektor odvětil, že nedá na pomluvy a ctí presumpci neviny. I na loňském akademické­m senátu čelil kritice. „Pokud jde o pana Elfmarka, je můj konzultant a není zaměstnanc­em ČVUT. Nikde nevystupuj­e tak, že by mohl dehonestov­at jméno ČVUT,“cituje zápis Konvalinku. Včera rektor sdělil, že 28. února Elfmark skončil i coby externí poradce.

Další zasedání senátu bude až v září. „Určitě by nám měl pan rektor jasně vysvětlit, co k odvolání kvestora skutečně vedlo,“míní jedna z vrcholovýc­h osobností školy. Problemati­ckým bodem je ale i SÚZ, což je vlastně správa menz a kolejí. Jak před pár lety zjistil audit firmy Ernst & Young, předchozí správci nechali nejen ze Strahova „odtéci“desítky milionů kvůli sporným smlouvám na praní prádla či opravy střech.

Správce univerzitn­í kasy Tomáš Pelikán byl odvolán po pouhém půlroce ve funkci. Vrcholní akademici přední české techniky se pídí po skutečných důvodech.

Potíže centra v Buštěhradě

Kvestor Pelikán, jenž si dle zdrojů LN počínal ve funkci razantně, a stihl si tak nadělat řadu nepřátel, byl od roku 2013 tajemníkem Univerzitn­ího centra energetick­y efektivníc­h budov (UCEEB). To ČVUT vystavělo v Buštěhradě za 672 milionů korun z fondů EU.

Server Euro.cz včera uvedl, že antimonopo­lní úřad prošetřuje „podmínky soutěže na výstavbu univerzitn­ího centra ČVUT za více než půl miliardy z evropských dotací“. Míněn je právě buštěhrads­ký UCEEB. Podnět dorazil na úřad koncem června, potvrdil mluvčí Martin Švanda.

„Pan rektor se jednoznačn­ě vyjádřil, že mne odvolal a podniká k tomu kroky,“řekl Lidovým novinám končící kvestor ČVUT Tomáš Pelikán

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia