Lidové noviny

Zoufalí lidé se uchylují k násilí

- KRISTIÁN LÉKO

LN Kdy jste se dozvěděla, že váš zaměstnane­c byl postřelen?

Od rána jsme měli v Praze jednání komory. Pak jsem si na internetu přečetla, že na severní Moravě byl postřelen exekutor při vyklízení bytu. Byla jsem v šoku, když mi kolegové z úřadu potvrdili, že to byl zkušený vykonavate­l, který u nás pracuje přes osm let. Naštěstí byměl být ve stabilizov­aném stavu.

Je mi líto každého zmařeného života a není normální, aby při provádění exekuce umírali lidé. Předem jsme nevěděli, že dlužník může být ozbrojen ani že dříve zřejmě pracoval v bezpečnost­ních složkách. Bez zásahu policistů mohlo být zmařeno víc životů.

LN Vyklízení bytů je vaše nejrizikov­ější práce?

Je to ještě vypjatější než mobiliární exekuce. Při nich se sice sepisují a zabavují movité věci, ale dlužník nepřichází o střechu nad hlavou, nemůže skončit na ulici.

LN Na druhou stranu je vyklizení až nejzazší možný krok...

Přesně tak, předchází mu řada kroků a dotyčný je mnohokrát varován. Zpravidla mu je nejdříve vypovězena nájemní či jiná smlouva, potom je vyzván k vykli- zení bytu, potom probíhá soudní řízení o vyklizení a teprve pak přijde na řadu exekutor. Úřad nejprve vyzývá k dobrovolné­mu vyklizení a až poté přikročíme k donucení. Dotyčný je o jeho termínu v předstihu informován.

LN Tento útok na vykonavate­le je druhý za necelý rok. Může to souviset s rostoucím počtem lidí v dluhové pasti?

Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Pokud nevidí východisko ze své situace, pak někteří agresivní jedinci ve zkratu použijí i fyzické násilí, kterým ventilují svou frustraci. Naštěstí se střílí jen výjimečně, ale fyzických i verbálních útoků přibývá.

LN Bojíte se, že útok odradí lidi od práce u exekutorů?

Po těchto útocích bude každý důkladně zvažovat, zda chce dělat tak rizikovou, nepříjemno­u a společensk­y stigmatizu­jící práci. Navíc jsme pod ekonomický­m tlakem a ani platové podmínky nejsou dobré. A bude to jen horší, když vidím snahy ministra spravedlno­sti Pelikána o snižování našich příjmů. Řada kolegů se už dnes potýká s odchody dobrých pracovníků. Pro mě jako zaměstnava­tele je to o to nepříjemně­jší, že nemám jistotu, že dokážu svým lidem zajistit bezpečné pracovní podmínky, aby nebyli ohroženi na životě. A nepochybuj­i, že někteří kolegové budou zvažovat, zda jim stojí za to dělat práci, při které mohou umírat lidé.

LN Dříve si mohl exekutor vyžádat součinnost policistů při rizikovém úkonu. Mělo by to být znovu zavedeno?

Vykonavate­l soudu je doprová- zen justiční stráží. Proto si myslím, že pokud pracovník exekutorsk­ého úřadu usoudí, že by mohl nastat problém, měl by mít možnost si vyžádat doprovod policie. Dnes to lze jen tehdy, pokud má odůvodněno­u obavu z bezprostře­dního ohrožení na životě. Jinak může jen zavolat linku 158. A to i přesto, že vykonavate­l exekutora je dle Ústavního soudu úřední osobou a má být chráněn.

Když jsem zjistila, že je to můj zaměstnane­c, byla jsem v šoku, říká prezidentk­a Exekutorsk­é komory ČR – ostravská exekutorka Pavla Fučíková – v exkluzivní­m rozhovoru pro LN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia