Lidové noviny

Myšlenky po útoku: bude se to opakovat?

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA „Ani jsme nevěděli, že je ten pán doma. Vešli jsme do bytu a najednou, bez varování, vystřelil skrz dveře. Ihned jsme utekli a zavolali policii,“vylíčil LN vykonavate­l přerovskéh­o exekutorsk­ého úřadu Pavel Medera. Také on se setkal s tím, že na něj dlužník vypálil. Stalo se tak letos 12. ledna na sídlišti v Napajedlec­h na Zlínsku. Muž, který dvoučlenný tým napadl, byl obviněn z pokusu o vraždu. „Přitom by to zrovna do něj vůbec nikdo neřekl. Byl to tichý a bezproblém­ový pán, inženýr,“dodává Medera.

Jeho příběh potvrzuje to, o čem se mezi vykonavate­li soudních příkazů mluví: výhrůžek i fyzických napadení ze strany dlužníků přibývá. Policii přitom lze přivolat až ve chvíli, kdy „jde do tuhého“.

A i když se třeba dopředu snaží zjistit si o dlužníkovi podrobné informace, odhadnout jeho psychické rozpoložen­í nemůže. „Tohle zjistit nejde. Někdy je to tak, že člověk vyhrožuje, ale při naší návštěvě se chová jako beránek. Jindy přesně opačně,“popisuje Medera.

Kopance i sekera v rukou

Případy napadení exekutorů nahánějí strach. Na konci února 2012 se tehdy třiatřicet­iletý muž z Velkých Losin bránil soudnímu zabavení auta tím, že jednoho vykonavate­le kopal do hlavy a druhému do očí nastříkal pepřový sprej. Oba skončili v nemocnici. O dva roky dříve se obyvatel obce Křenovy na Domažlicku rozhodl bránit svůj majetek sekerou. Uklidnila ho až přivolaná policejní hlídka.

Jako lovná zvěř

Podobných případů se v Česku událo více. Exekutoři jsou ale i v cizině často „lovnou zvěří“. Tragicky skončil třeba čtyři roky starý pokus o zabavení majetku v německém Karlsruhe. Tamní myslivec s puškou v ruce si vzal za rukojmí vykonavate­le a další tři lidi, s nimiž se zabarikádo­val v podkrovním bytě. Po dlouhém policejním obléhání do bytu vnikla zásahovka. Myslivce zastřelila, on ale ještě předtím pozabíjel rukojmí. „Poslední dobou je negativ víc, než bývalo. Neříkám, že každý týden dochází ke střelbě, to určitě ne. Ale co se týče fyzického nebo slovního napadání, je to určitě častější jev,“popisuje své zkušenosti Medera.

Kvůli střelbě v Napajedlec­h už s prací u exekutora skončil jeho kolega, který s ním v lednu do bytu ozbrojenéh­o dlužníka šel. „Na rovinu sdělil, že tohle není jeho parketa. Odešel od nás a dával se zdravotně do pořádku. Měl strach, že se ta střelba může opakovat.“

Přiznává, že i na něm se událost podepsala. U své práce nicméně zůstal. „Nebudu si hrát na hrdinu. Ve chvíli, kdy se to stane, o tom moc nepřemýšlí­te. Ale dnes mě často napadne, jestli se to nestane znovu. Dojde vám, že máte rodinu a už jste se třeba nemusel vrátit,“dodává Medera.

Často mě napadne, jestli se to nestane znovu. Dojde vám, že máte rodinu a už jste se třeba nemusel vrátit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia