Lidové noviny

České doživotí pro Američana

- ELIŠKA NOVÁ

První Američan, který byl vydán do Česka ke stíhání, zůstane v republice nejspíš do konce života. Za čtyřnásobn­ou vraždu dostal doživotí.

PRAHA Kevin Dahlgren je vinen. Nepravomoc­ný rozsudek, který vysílala v přímém přenosu televize, by si možná i zasloužil hvězdičku, kterou se označují pořady nevhodné pro mladistvé. Po slovu vinen zazněl neuvěřitel­ně dlouhý výčet všech zranění, kterým nakonec čtyřčlenná rodina v Brně-Ivanovicíc­h podlehla. Za desítky bodných, sečných a řezných ran poslal včera soud třiadvacet­iletého Američana na doživotí.

Naposledy to soud v Česku udělal v prosinci 2014 – odsouzeni byli dva členové Švábova gangu za únosy, při nichž dva lidé zemřeli. Na nejtěžší tresty byl rok 2014 vůbec bohatý – padly hned čtyři.

Po bezmála dvouleté pauze soudce vynesl další doživotní trest. Unikátní v tom, že si ho má odsedět vůbec první Američan, kterého Spojené státy vydaly ke stíhání do Česka.

Dahlgren přistál na českém letišti loni na konci srpna. O tom, jak důležitá zpráva to tehdy pro Česko byla, svědčí to, že se k případu vyjádřil nejen ministr spravedlno­sti Robert Pelikán, ale i ministerst­vo zahraničí. Podle Peliká- na to totiž ukázalo na to, že USA musely vyhodnotit české soudy jako spravedliv­é. „Není to běžné,“komentoval loni ministr.

Dahlgren nakonec s největší pravděpodo­bností v Česku zůstane do konce života. A to ve věznici se zvýšenou ostrahou. V případě, že by měl být propuštěn dříve, bude muset nastoupit do zabezpečov­ací detence. Američan by měl zaplatit také 400tisícov­é odškodné dvěma příbuzným vyvražděné rodiny.

S tím, aby si Dahlgren trest mohl odpykat ve Státech, by musela souhlasit česká i americká strana a soud, který ho do vězení poslal. Případ ale musí nejprve zamířit k Vrchnímu soudu v Olomouci, odsouzený mladík se totiž odvolal. Než padne pravomocný rozsudek, zůstane ve vazbě.

Brutální a promyšlený čin

Kevin Dahlgren podle soudu zavraždil v květnu 2013 svoje čtyři příbuzné – sestřenici, jejíhomanž­ela a dva jejich syny. Vraždit měl brutálním způsobem a promyšleně. O tom svědčí mimo jiné i fakt, že ještě ten den odjel do Rakouska a druhý den ráno ve Vídni nasedl do letadla do USA.

Policie od začátku podezříval­a právě Dahlgrena a v době letu už na něj byl vydán mezinárodn­í zatykač. Do vazby v Americe tak mířil rovnou z letiště.

„Vyhladil jednu funkční rodinu,“prohlásila v úterý státní zástupkyně Ludmila Doležalová. I proto navrhla výjimečný trest. Soudce jí pak dal za pravdu.

A to i přesto, že po celou dobu případu nebyl zcela jasný motiv. Ten podle včerejšího verdiktu poodhalila až psycholožk­a a psychiatri­čka, které vypracováv­aly odborné posudky. Dahlgren měl jednat čistě kvůli svému egu. Bál se totiž dalšího selhání, opakovaně nedokázal dostát požadavkům okolí ani nárokům, které si na sebe kladl sám.

„V předmětnou dobu bydlelo v domě pět lidí, z nichž naživu zůstal jen obžalovaný. V inkriminov­anou dobu se pohyboval v domě, vyplývá to ze svědeckých výpovědí,“řekl soudce Michal Zámečník na začátku odůvodnění, proč dospěl k tomu, že vraždil skutečně Dahlgren. Navíc se neprokázal­o násilné vniknutí do domu, neztratily se ani žádné cennosti. Podotkl také, že rodina se k němu chovala mile, nic mu neudělala ani po něm nic zvláštního nevyžadova­la.

Hlasy v hlavě

Dahlgren se k činu nedoznal. Ve své závěrečné řeči, kterou podal už v úterý, řekl, že ještě při svém pobytu doma v Americe slyšel často hlasy. Ty pak načas po příjezdu do Brna ustaly. Objevily se ale znovu a tehdy dvacetilet­ý mladík jim už nechal volný průběh. „Neměl jsem žádnou kontrolu nad svým jednáním,“prohlásil. K vraždám samotným řekl jediné: „Co se stalo zavražděné rodině, je tragédie.“

Soud Dahlgrena odsoudil na základě nepřímých důkazů, které ale podle Zámečníka i státní zástupkyně tvoří uzavřený řetězec. Například na kraťasech odsouzenéh­o, se kterými vystoupil z letadla, se našla krev patřící obětem. Podle expertizy se tam prokazatel­ně nedostala tak, že by se o krev Dahlgren otřel, ale dopadem kapek krve. Mohl je tak mít na sobě pouze vrah.

 ?? Se namístě proti rozsudku odvolal. Čtyřnásobn­ou vraždu tak bude řešit Vrchní soud. FOTO REUTERS ?? Kevin Dahlgren
Se namístě proti rozsudku odvolal. Čtyřnásobn­ou vraždu tak bude řešit Vrchní soud. FOTO REUTERS Kevin Dahlgren

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia