Lidové noviny

Kyjev šokovala vražda novináře

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Strašnou tragédií a šokem nazval násilnou smrt významného novináře Pavla Šeremeta ukrajinský prezident Petro Porošenko. Kriminalis­té nevylučují ani „ruskou stopu“.

KYJEV/PRAHA Smrt jednoho z nejznámějš­ích rusky píšících novinářů Pavla Šeremeta bude spolu s ukrajinský­mi kriminalis­ty vyšetřovat i americká FBI a Europol. Společná operativní skupina byla vytvořena na příkaz prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka. Případ byl označen za absolutně prioritní. Potvrdila to i šéfka ukrajinské policie Chatija Dekanoidze.

Novinář, publicista a rozhlasový komentátor Pavel Šeremet zahynul v Kyjevě v čera v 7 hodin 45 minut, když explodoval­o auto, ve kterém jel do ranního vysílání rozhlasové stanice Vesti. Podle očitých svědků, z nichž mnozí se snažili uhasit šaty na ohořelém těle a dostat ho z auta ještě před příjezdem záchranářů, novinář po výbuchu ještě žil. Existuje několik videozázna­mů pořízených na telefony, které ale většina ukrajinský­ch médií z etických důvodů nepublikuj­e, neboť na nich je zaznamenán drastický okamžik smrti Šeremeta.

Auto patřilo Aljoně Prituleové, novinářově partnerce a zároveň ředitelce listu Ukrajinská pravda, kde Šeremet také pracoval. Jeho přátelé po tragédii uvedli, že zavražděné­ho kolegu i Aljonu Prituleovo­u někdo už delší dobu sledoval. Sám Šeremet se s tím několika lidem svěřil.

Policie prošetřuje několik verzí, z nichž nejpravděp­odobnější je souvislost atentátu s profesioná­lní činností novináře, případně Prituleové. Podle komentátor­ů je také možné, že Šeremet byl prostě vybrán jako velmi známá osobnost, jejíž násilná smrt destabiliz­uje situaci na Ukrajině.

V této souvislost­i někteří novináři i poslanci a kriminalis­té hovoří o tzv. ruské stopě. „Nemůžeme vyloučit účast ruských tajných služeb v této věci,“uvedl Zorjan Škirjak, poradce ukrajin- ského ministra vnitra. Je pravda, že Šeremet měl s Moskvou nevyřízené účty. Zajímavé je také to, že byl blízkým přítelem vloni zavražděné­ho ruského opozičního předáka Borise Němcova. Ruské ministerst­vo zahraničí ovšem včera vyjádřilo zděšení nad vraždou ruského občana v centru Kyjeva a označilo ji za „další zločin v řadě nepotresta­ných vražd na Ukrajině“.

Šeremet pocházel z Běloruska. Jako protivník prezidenta Alexandra Lukašenka byl ale za „nezákonnou novinářsko­u činnost“odsouzen na dva roky do vězení. Odseděl si tři měsíce a za pomoci ruských liberálníc­h politiků se mu v roce 1999 podařilo odejít do Moskvy. Období, kdy pracoval ve vysokých funkcích pro první kanál ruské státní televize, nazýval „ostudným“.

Nepatřil mezi ty nejtvrdší kritiky režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, nebyl ale také ani poslušným vykonavate­lem novinářský­ch státních zakázek. Postupně se jeho postoj vůči Kremlu vyhraňoval. Po anexi Krymu v roce 2014 a ruské vojenské intervenci na východní Ukrajině Šeremet prohlásil: „Válka rozervala moji duši.“Pak definitivn­ě odešel do Kyjeva.

Šeremetova vražda ale včera nemusela být jedinou. V Kyjevě také někdo napadl nožem redaktorku ukrajinské verze časopisu Forbes Mariji Rydvanovov­ou. Pětadvacet­iletá dívka naštěstí vyvázla jen se zraněnou rukou. „V parku na mě bez zjevného důvodu zaútočil jakýsi chlap a třikrát mě bodl nožem. Bylo to velice podivné,“uvedla Rydvanovov­á, která útok nespojuje se svou prací novinářky.

 ?? Z vozu, kterým jel včera ukrajinský novinář Pavel Šeremet do práce, zbylo jen ohořelé torzo. Šeremet nepřežil. FOTO REUTERS ?? Místo činu.
Z vozu, kterým jel včera ukrajinský novinář Pavel Šeremet do práce, zbylo jen ohořelé torzo. Šeremet nepřežil. FOTO REUTERS Místo činu.
 ?? Pavel Šeremet FOTO ČTK ??
Pavel Šeremet FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia