Lidové noviny

Turci chystají zvláštní soudy i vězení

Demonstrov­at budou i kemalisté

- MILAN ROKOS

Turecký prezident Erdogan hodlá v čistkách pokračovat. Ve vojenském puči podle něj mohly být zapleteny i cizí státy.

ANKARA/PRAHA Turecká vláda plánuje zřídit zvláštní soud, před nímž by stanuli účastníci a osnovatelé neúspěšnéh­o vojenského puče, při němž o víkendu zahynulo přes 230 lidí. Pro pučisty chce vláda postavit i zvláštní vězení, napsal včera ještě před oficiálním vyhlášením připravova­ných vládních opatření deník Hürriyet.

Poslanec vládní Strany spravedlno­sti a rozvoje (AKP) Mustafa Sentop potvrdil i pravděpodo­bné znovuzaved­ení trestu smrti, o němž v posledních dnech mluvil prezident Erdogan. Nejvyšší trest by se podle Sentopa, který je šéfem ústavní komise tureckého parlamentu, uděloval pouze za pokus o změnu režimu silou.

Sentop zároveň v rozhovoru s agenturou Reuters mluvil o případném vyhlášení výjimečnéh­o stavu. Řekl sice, že neví, zda k tomuto kroku Národní bezpečnost­ní rada (MGK) přistoupí, pokud ale prý ano, mělo by podle ústavy jít o období nejvýše půl roku.

Vicepremié­r Nurettin Canikli včera řekl, že přijatá opatření mají pomoci stabilizov­at zemi. Vyhlášení stanného práva prý ale není na pořadu dne.

Prezident Recep Tayyip Erdogan na včerejší odpoledne svolal mítink MGK, poté ještě následoval­a schůzka kabinetu. Schůzky MGK, která trvala 4 hodiny

Hlavní opoziční síla Republikán­ská lidová strana (CHP) včera ohlásila, že na istanbulsk­ém náměstí Taxim uspořádá 24. července „ republikán­ský a demokratic­ký mítink“. Kemalisté v něm chtějí vyjádřit svůj odpor vůči vojenskému puči, také ale odhodlání zachovat „demokracii, republiku a parlamentn­í politický systém“.

Jednou z obětí pátečního puče je i policejní důstojník Nedip Cengiz Eker, který je příbuzným šéfa CHP Kemala Kiliçdarog­lua. Policista byl podle listu Hürriyet zabit při přestřelce v letovisku Marmaris, kde trávil dovolenou prezident Recep Tayyip Erdogan. a 40 minut, se zúčastnil i premiér Binali Yildirim, velitel armády, šéf tajných služeb, vicepremié­ři aministři obrany, vnitra a zahraničí.

Hlavním úkolem MGK má být „vyčištění“celého státního aparátu od stoupenců klerika Fethullaha Gülena. Rozsáhlé čistky, v jejichž rámci už bylo propuštěno, zatčeno či vyšetřován­o více než 60 tisíc lidí, tak mají pokračovat. To včera v rozhovoru pro televizi al-Džazíra potvrdil i Erdogan. Prozradil také, že se o puči dozvěděl od švagra a že zprávě nejdřív nemohl uvěřit.

Čistky na univerzitá­ch i soudech

Turecké úřady včera ohlásily čistky hned v několika resortech: propuštěni byli například čtyři rektoři a Turecká vysokoškol­ská rada (YÖK) zakázala všem akademikům opustit zemi – důvodem je údajně obava, aby někteří zosnovatel­é vojenského puče neuprchli do zahraničí.

Zátahy ve školství jsou zvláště důkladné. Za posledních 48 hodin YÖK propustila 21 700 zaměstnanc­ů resortu, dalších 21 tisíc učitelů na soukromých školách přišlo o licenci. Rada také vyzvala k rezignaci 1577 děkanů. Na 626 soukromých škol bude uzavřeno. „Univerzity byly pro vojenské junty v Turecku vždy klíčové. Myslíme si, že některé osoby jsou v kontaktu s buňkami uvnitř armády,“citovala agentura Reuters nejmenovan­ý vládní zdroj.

Čistky tureckého režimu už vyvolaly rozsáhlou kritiku v zahraničí. K umírněnost­i a dodržování zákona vyzvaly už Ankaru Spojené státy i představit­elé Evropské unie. „Zásadní nesouhlas“s perzekucí akademiků včera vyslovila i Česká konfederac­e rektorů. Na sociálních sítích se už objevovaly i výzvy k vysokým školám, aby postiženým badatelům poskytly stipendia a umožnily jim pokračovat ve vědecké práci.

Turecké ministerst­vo obrany pak včera oznámilo, že zahájilo vyšetřován­í všech vojenských soudců a prokurátor­ů, z nichž 262 už bylo propuštěno. Čistky ostatně hlásilo snad každé ministerst­vo Yildirimov­y vlády: 245 údajných gülenovců bylo propuštěno z ministerst­va mládeže a sportu.

Dokumenty v elektronic­ké formě žádající o Gülenovo vydání do Turecka poslala Ankara Spojeným státům již v úterý. USA už ale daly najevo, že 75letého klerika vydají jen po předložení přesvědčiv­ých důkazů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia