Lidové noviny

„Amerika je hlavní!“Trump má kandidatur­u

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

CLEVELAND/PRAHA Uplynul rok aměsíc od chvíle, kdy newyorský miliardář Donald Trump Američany překvapil oznámením, že se pustí do boje o Bílý dům.

Mnozí považovali jeho záměr za rozmar znuděného boháče, který touží po pozornosti médií a sám se chce trochu zabavit. „Trumpovy šance jsou minimální,“shodovali se na podzim američtí analytici. S novým rokem ale odstartova­la sezona primárek ve více než padesáti amerických státech a magnát si pozvolna začal odškrtávat oblasti, kde zvítězil.

A v noci na včerejšek dosáhl toho, čeho chtěl – na sjezdu republikán­ské strany získal nominaci. To znamená, že právě byznysmena z New Yorku partaj vyšle 8. listopadu do prezidents­kého klání.

„Je to nesmírná pocta, být republikán­ským kandidátem na prezidenta Spojených států. Budu tvrdě pracovat a nikdy vás neponechám vlastnímu osudu! Amerika je hlavní!“napsal na svůj twitterový účet po hlasování. Ostatně Twitter už několik let patří k jeho zásadním prostředků­m pro komunikaci s okolním světem.

List Washington Post podotkl, že Trump získal nejnižší počet hlasů od roku 1976, kdy nominaci získal tehdejší prezident Gerald Ford na úkor Ronalda Reagana, a osmý nejnižší počet delegátský­ch hlasů vůbec.

Nicméně Trump mohl slavit, dostal totiž mnohem více, než k získání nominace potřeboval a než kolik čekal. Celé primárky se sčítali delegáti, protože republikán­ský kandidát potřebuje nejméně 1237 hlasů od 2472 delegátů. Trump si nakonec připsal podporu 1725 z nich. Jeho největší rival texaský senátor Ted Cruz získal něco málo přes 480 hlasů.

V Clevelandu s Trumpem se radovala i jeho rodina, především děti: dcery Ivanka a Tiffany a syn Donald jr. Ti všichni také promluvili, aby svého otce v kampani podpořili. Hlasování se neobešlo bez „bučení“ze strany konzervati­vců, pro které je Trump „nevoliteln­ým prezidente­m“. Toho si však jeho slavící příznivci nevšímali.

Nyní již oficiální kandidát republikán­ů si také vybral svého viceprezid­enta. Do boje s ním půjde guvernér Indiany Mike Pence, což se víceméně očekávalo. A to navzdory tomu, že se oba muži v řadě otázek neshodují. Na druhou stranu najít někoho, kdo by se plně ztotožňova­l se svérázným Trumpem, si ani republikán­i neumějí příliš představit. Více čtěte na stranách 10 a 13

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia