Lidové noviny

Mayová jela pro podporu Němců

- ROBERT SCHUSTER

Nová britská premiérka se vydala na první turné po Evropě. Ještě předtím ale oznámila, že její země se vzdá předsednic­tví v Unii, jež měla převzít v polovině příštího roku.

LONDÝN/BERLÍN Theresa Mayová včera zažila dvojnásobn­ou premiéru. V poledne čelila v Dolní sněmovně vůbec poprvé interpelac­ím, odpoledne se pak vydala na první zahraniční návštěvu.

Ta ji zavedla do Berlína za německou kancléřkou Angelou Merkelovou. „Jedu do Berlína, abych diskutoval­a o tom, jak můžeme zrealizova­t rozhodnutí britského lidu,“řekla k tomu Mayová před poslanci v Dolní sněmovně.

Všeobecně se totiž očekává, že právě Německo bude hrát klíčovou roli při rozhovorec­h o budoucí podobě vztahů mezi Londýnem a Bruselem.

Řada politiků v Berlíně navíc dala vminulých dnech najevo úlevu, že v osobě Mayové stanula v čele nové vlády politička, jež v kampani před referendem o brexitu podporoval­a členství v Unii.

Německá kancléřka dosud vyjadřoval­a pochopení pro fakt, že Londýn zatím nepožádal o zahájení jednání o odchodu z Unie na základě článku 50 Lisabonské smlouvy. Mayová po včerejší schůzce řekla, že zmíněný článek do konce letošního roku neaktivuje. „Chceme, aby byl brexit úspěšný. Proto chci své kolegyni Merkelové připomenou­t, že máme zájem na tom, aby to byl uspořádaný proces,“řekla Mayová.

Merkelová už před jednáním prohlásila, že Britové nemohou očekávat zachování výhod plynoucích ze společného trhu a zároveň odmítat volný pohyb občanů EU.

Hlasování britských občanů v červnovém referendu „vyslalo jasné poselství, že si přejí kontrolu migrace“, uvedla k tomu včera v parlamentu Mayová.

Právě budoucí status unijních občanů, kteří v Británii již žijí, bude hrát velkou roli při nadcházejí­cích jednáních o vztazích Londýna a Bruselu.

Minulý víkend to naznačil ministr David Davies, jenž povede za britskou vládu rozhovory o podmínkách brexitu. Pro list Mail on Sunday uvedl, že občané ostatních unijních států, kteří se v období mezi referendem a odchodem z EU usadí v Británii, nebudou mít automatick­ou záruku, že budou moct zůstat.

Pokud by ale Londýn s jejich dalším pobytem souhlasil, mohl by výměnou za to požadovat záruky, že se recipročně nezhorší status 1,2 milionu Britů, kteří žijí dnes v některé jiné členské zemi.

K migraci včera Mayová řekla, že ji hodlá snížit na trvale udržitel- nou mez, tedy asi na desítky lidí ročně.

„May day“v Berlíně

Setkání britské a německé premiérky, jež se odehrálo z převážné části při společné večeři, bylo očekáváno s velkým zájmem i proto, že osobnosti Mayové a Merkelové leccos spojuje.

Obě jsou dcerami farářů a jejich cesta do politiky nebyla přímočará. Jejich dosavadní působení v politice bylo vedeno věcností a pragmatism­em.

Hlavně je ale o německé kancléřce známo, že v minulosti nevá- hala přebírat témata od politické konkurence, pokud se jí to zdálo být pro ni a její Křesťansko-demokratic­kou unii (CDU) výhodné. Stejně tak i Mayová naznačila, že pod jejím vedením se budou britská vláda i Konzervati­vní strana ubírat jiným směrem než dosud a posunou se víc do politickéh­o středu.

Nová britská premiérka chce například přispět k překonání rostoucí nerovnosti ve společnost­i opatřeními, jež až dosud prosazoval­i opoziční levicoví labouristé. Například zapojením zaměstnanc­ů do dozorčích rad firem.

 ?? Britská premiérka Theresa Mayová (vpravo) včera německé kancléřce Angele Merkelové sdělila, že hodlá snížit migraci do Británie na „trvale udržitelno­u míru“, podle jejího názoru tedy na desítky tisíc lidí ročně. FOTO REUTERS ?? Snížíme migraci.
Britská premiérka Theresa Mayová (vpravo) včera německé kancléřce Angele Merkelové sdělila, že hodlá snížit migraci do Británie na „trvale udržitelno­u míru“, podle jejího názoru tedy na desítky tisíc lidí ročně. FOTO REUTERS Snížíme migraci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia