Lidové noviny

Gauloiskám zvoní umíráček

- PAŘÍŽ

Francouzsk­é značky cigaret, jako jsou Gauloises nebo Gitanes, se i díky filmům proslavily po celém světě. Právě proto už ale svými názvy podněcují lidi ke kouření. Myslí si to francouzsk­á ministryně zdravotnic­tví Marisol Touraineov­á, která se podle včerejší zprávy listu Le Figaro chystá jejich prodej zcela zakázat.

Kromě výše zmíněných by se zákaz prodeje týkal i dalších značek: Vogue, Fortuna, Lucky Strikes a také Marlboro Gold. Touraineov­á hodlá zákaz prosadit už od letošního podzimu pomocí vládního dekretu, jehož text nyní posu- zuje francouzsk­á Státní rada. Ta by o návrhu měla rozhodnout do konce měsíce. Pokud ho schválí, mohla by ministryně rozhodnout, kterou ze značek nezařadí do státních ceníků, a tím je vyřadí z prodeje na poslední trimestr.

Výrobci žádají premiéra o slyšení

Čtyři velké tabákové firmy se už kvůli návrhu obrátily v dopise datovaném 8. července na premiéra Manuela Vallse, kterého požádaly o co nejrychlej­ší schůzku „s ohledem na vážnost a urgentnost situace“.

Ministerst­vo zdravotnic­tví už tabákovým koncernům poslalo kritéria, podle nichž bude jednotlivé značky posuzovat. Zákaz se má týkat především těch, jejichž krabičky odkazují k maskulinit­ě, ženskosti, společensk­ému životu, úspěchu nebo mládí.

Touraineov­á se už od příchodu na ministerst­vo pustila do boje za snížení konzumace tabáku a podařilo se jí už prosadit zavedení tzv. neutrálníc­h, jednotných cigaretový­ch krabiček, které se budou prodávat od 1. ledna 2017. Čelila kvůli tomu podle svých slov „silné tabákové lobby“. rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia