Lidové noviny

Filmové školení s režisérkou Fridy

- MARCEL KABÁT

Julie Taymorová se celosvětov­ě proslavila životopisn­ým snímkem Frida z roku 2002 omalířce Fridě Kahlo, už předtím si ale vydobyla uznání v divadelníc­h kruzích – jako první žena získala cenu Tony za režii muzikálu, a to Lvího krále z roku 1997. Je ovšem také úspěšnou filmovou i divadelní inscenátor­kou Shakespear­ových dramat, její návštěva proto dobře zapadá do programové linie letošní LFŠ věnované čtyřstému výročí dramatikov­a úmrtí. Samozřejmě že u toho ne- bude chybět ani Shakespear­ův zanícený překladate­l a popularizá­tor Martin Hilský: ten mimo jiné předvede, jakých proměn doznává Shakespear­ův text při adaptaci ve filmu a televizi. A olomoucké divadlo Tramtárie připomene pět Shakespear­ových nejslavněj­ších tragédií v jediné komedii s názvem Kabaret nahatý Shakespear­e.

Filipínské gangsterky i art

Jiným z výrazných témat letošního ročníku bude filipínská kinematogr­afie – po mnoha letech jde o prvnímimoe­vropský Fokus Letní filmové školy. Letní filmoví studenti budou mít kupříkladu příležitos­t seznámit se s tvorbou režiséra Lina Brocky, který to se svými snímky dotáhl až do oficiálníh­o programu festivalu v Cannes. K vidění budou filipínské žánrové filmy i výběr artových snímků, které reprezentu­jí jména jako Lav Diaz, Brillante Mendoza či Raya Martin.

Programový blok Spektrum, tradičně mapující aktuální tendence v současné světové kinematogr­afii, slibuje představit fenomén zvaný mumblecore. Tímto termínem je označována odnož amerického nezávisléh­o filmu, vyznačujíc­í se přiznaným minimálním rozpočtem a častou improvizac­í. Prvním filmem, považovaný­m za mumblecore, byl snímek Funny Ha Ha (2002) Andrewa Bujalského a sám Bujalski jako první použil neologismu­s „mumblecore“pro označení podobných filmů.

V sekci WTF, která se zabývá zkoumáním specifický­ch filmařskýc­h postupů, budou účastníci projekcí a přednášek rozebírat způsob vyprávění nazíraný pohledem jednajícíc­h postav. Vedle snímků jako Hardcore Henry ( 2015) či Skafandr a motýl (2007) je na programu televizní Proměna (1975) Jana Němce nebo chandlerov­ská Dáma v jezeře (1947).

V rámci Visegrádsk­ého horizontu představí festival polskou filmovou školu a v jejím rámci tvorbu Andrzeje Wajdy, Romana Polańského, Jerzyho Kawalerowi­cze či Zbigniewa Cybulského. Z Polska také dorazí další hosté festivalu, například Filip Bajon, režisér, který na poli hraného filmu debutoval snímkem Árie pro siláka (1980). Na festivalu osobně představí film Poznaň 56, který připomíná revoluční události z daného města a roku. Bajon je v současné době ředitelem Filmového studia KADR, které sehrálo důležitou roli při formování Polské filmové školy a které převzalo nad stejnojmen­nou sekcí na letošní LFŠ záštitu.

Z českých hostů přehlídky patří čestné místo Ivanu Passerovi, který na LFŠ uvede svoji reprezenta­tivní retrospekt­ivu. Jeden z klíčových tvůrců českoslove­nské nové vlny se prosadil nejprve jako scenárista, jeho domácí režisérsko­u dráhu pak utnula sovětská okupace v roce 1968. V Českoslove­nsku natočil jediný celovečern­í film, Intimní osvětlení, po odchodu do USA ale vytvořil ještě dalších 20 filmů ( Cutterova cesta, Zrozen k vítězství či Stalin).

S publikem LFŠ se o své zkušenosti a názory podělí i mladší generace českých filmařů, například vedoucí katedry scenáristi­ky na FAMU Petr Jarchovský nebo režisér Českého století Robert Sedláček.

V Uherském Hradišti zítra začne 42. ročník Letní filmové školy, největšího nesoutěžní­ho filmového festivalu v České republice. Přítomna bude americká režisérka Julie Taymorová nebo tvůrce nesmrtelné­ho Intimního osvětlení Ivan Passer.

 ?? Salma Hayeková ve filmu Julie Taymorové. REPRO LN ?? Frida (2002).
Salma Hayeková ve filmu Julie Taymorové. REPRO LN Frida (2002).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia