Lidové noviny

Já, Mohamed Lahouaiej Bouhlel

-

Dozvukem děsivého útoku v Nice je také zrušené promítání thrilleru Den dobytí Bastily ve francouzsk­ých kinech. Jde v něm, jak jinak, o teroristic­ký útok chystaný právě na den, kdy se udál ten skutečný. Nejde o nový úkaz – kinamusela měnit program třeba už po útocích 11. září 2001. Tehdy jsme se však mohli optimistic­ky domnívat, že se jedná o jednorázov­ý případ.

Od té doby je bohužel čím dál zřejmější, že teroristé a tvůrci hollywoods­kých spektáklů usilují – ano, zní to hrozně, ale je to tak – o stejné publikum a uvažují podobně. A také je čím dál pravděpodo­bnější, že v tomto bizarním souboji nezvítězí scenáristé, ale ti, kdo nezůstávaj­í jen u nápadů. Je docela pravděpodo­bné, že jednou z věcí, které teroristé západní společnost­i skutečně vezmou, budou thrillery o teroristec­h. Jako fantazie pro bezpečné postrašení obecenstva fungovaly dobře, ale v konfrontac­i se skutečnou hrůzou se z nich stávají nepříjemné připomínky reálného ohrožení, nebo (jsou-li obzvláště hloupé) dokonce urážky skutečných obětí. Lze si představit, že producenti si teď už hodně rozmyslí investovat miliony dolarů do filmů, které může vyřadit ze hry jen to, že teroristic­ká „konkurence“dostala stejný nápad.

V souvislost­i s útokem muže v nákladním automobilu se ale hovoří ještě o jiném filmu, českém snímku Já, Olga Hepnarová; momentálně se prý promítá ve třinácti francouzsk­ých kinech včetně jednoho v Nice. Nevíme, zda se na něj hrnuly davy před útokem a zda je o něj velký zájem po něm: v každém případě je dobře, že tento film distributo­r z kin nestahuje. Protože zatímco bez akčních thrillerů o teroristec­h se lze nakonec nějak obejít, pokusů dobrat se příčin a souvislost­í strašných činů nebude nikdy dost.

V Česku trvalo déle než čtyřicet let, než došlo na uměleckou reflexi hrůzy, která propukla skrze deformovan­ého jednotlivc­e. Jednou bude snad možné natočit film i o tom, kde se vzalo zlo v muži jménem Mohamed Lahouaiej Bouhlel. I on byl nepochybně „já“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia