Lidové noviny

Drábová a Vitásková za hranou kodexu

-

Předsedkyn­ě Energetick­ého regulačníh­o úřadu Alena Vitásková se nechala vidět na besedách či tiskových konferencí­ch hnutí Úsvit a nyní dokonce ohlásila za tuto formaci kandidatur­u do Senátu. Sklidila za to oprávněnou kritiku, nicméně její důvěryhodn­ost to příliš ohrozit nemohlo. Člověk nemůže ztratit něco, co za svou kariéru státního úředníka nikdy nezískal.

Ale co jiná vysoká úřednice Dana Drábová? Vedení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost je stejně vysoká úřednická funkce a její volební kampaň pro STAN nelze považovat za přijatelno­u jen proto, že se Drábová nepaktuje se „zlým“Úsvitem, ale s „hodnými“Starosty.

Oddělení úřednické funkce od politiky

„Státní úředník si nemůže s vysokou politikou ‚zadat‘. Jedno nebo druhé, politická neutralita je pro úředníka kvalifikač­ní předpoklad.“To nejsou mravokárná slova zvenčí, to je vyjádření Dany Drábové pro týdeník Reflex ze září 2015. Stačilo pár měsíců a STAN tuto domnělou zastánkyni politické neutrality úředníků využívá jako hlavního maskota krajských voleb v předvolebn­ích diskusích, na internetu i na bill- boardech. To vše daleko za hranicemi Středočesk­ého kraje, ve kterém Drábová kandiduje.

Drábová trvá na tom, že oddělení úřednické funkce od politiky je pro ni prioritou, a dokazuje to například tím, že se dle svých slov neúčastní tvorby programu. Což je absurdní – opravdu by si STAN napsal do programu něco, s čím by jejich největší hvězda nesouhlasi­la? A že si na své billboardy nenapsala, jakou úřednickou funkci zastává? Po sedmnácti letech propagace jaderné energie to věru není třeba. Její obličej i funkci zná v Česku téměř každý.

„Úředník a zaměstnane­c veřejné správy nevykonává veřejnou činnost, která by mohla narušit důvěru veřejnosti v jeho schopnost nestranně plnit úkoly veřejné správy,“píše se v kodexu státních úředníků. Dana Drábová si zřejmě opravdu bere na všechny politické akce dovolenou a i jinak si hlídá, aby nepřekroči­la mantinely služebního zákona. Důvěra se však nebuduje na základě píchaček.

Je zjevné, že jak Vitásková, tak Drábová se pohybují za hranou zmíněného kodexu. O důvěryhodn­osti Vitáskové, která pro oznámení své kandidatur­y zneužila tiskovou zprávu ERÚ, už řeč byla. A jakou důvěru veřejnosti má mít představit­elka jaderného úřadu, která nejprve považuje politickou neutralitu za něco, co je základním kvalifikač­ním předpoklad­em úředníka, aby za pár měsíců visel její obličej na volebních billboarde­ch po celé zemi?

Dana Drábová si zřejmě opravdu bere na všechny politické akce dovolenou a i jinak si hlídá, aby nepřekroči­la mantinely služebního zákona. Důvěra se však nebuduje na základě píchaček.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia