Lidové noviny

Policie – kdo tady tahá za podvratné nitky?

- Ad LN 13. 7.: Návštěva Hradu bez kontroly byla v pořádku Karel Holomek, předseda Společenst­ví Romů na Moravě

Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS) uzavřela případ výletníků do areálu Pražského hradu, kteří se do neveřejnýc­h prostor dostali bez jakékoliv kontroly. Podle ní bylo vše v pořádku.

Pochopitel­ně, jak jinak. Zřejmě jinak hodnotí bezpečnost Hradu, když se jedná o milce pana prezidenta kancléře Mynáře, a jinak, když jde o někoho jiného, koho zrovna na Hradě nevítají.

Zjistila vůbec někdy GIBS, že někdy nějaký policista či dozorce ve věznici pochybil?

S GIPS mám své osobní a negativní zkušenosti. Uvedu jen dvě: Podal jsem žalobu na věznici v Rapoticích, kde měl být šikanován jeden vězeň docela nechutným způsobem.

Poté, co nezjistil nic vězeňský vyšetřovac­í orgán, nezjistila nic ani GIBS. Přitom fotky šikanované­ho vězně v podobě opičího obličeje byly veřejným tajemstvím. Po přemístění do jiné věznice šikana přestala.

Před léty jsem podal žalobu v souvislost­i se smrtí jednoho romského vězně prohozenéh­o oknem v královopol­ské policejní služebně. GIBS nezjistila nic. Vzdal jsem to, bohužel. Teprve po deseti létech se prokázalo, že šetření GIBS bylo pochybné a smrt byla zaviněna cizím přičiněním. Žalobu tehdy dotáhla do konce jiná, nevládní organizace za pomoci instituce EU.

Jaký div, že důvěra v GIBS je na nízké úrovni, a výhrady vůči ní, mimochodem dosti opatrně formulovan­é, jsou namístě. Právě i teď v souvislost­i s reformou policie. Nechuti spolupráce Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu s GIBS se vůbec nedivím.

Kdo tady vlastně tahá za ty podvratné nitky, by už konečně mělo veřejnosti být sděleno. Určitě se to ví, jen není jaksi chuť svěřovat špínu ve státních institucíc­h veřejnosti a trochu více popouštět uzdu diskusím. To není vůbec interní věc policie, jak se nám policejní šéfové snaží namluvit. To ani náhodou, i když by tu bylo vše v pořádku. Jakože setsakrame­ntsky není! Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia