Lidové noviny

Pokémoni zvedají cenu firmy Nintendo

- TOKIO MIROSLAV PETR

Japonský výrobce herních konzolí a her Nintendo díky úspěchu hry Pokémon Go překonal z hlediska tržní hodnoty výrobce elektronik­y Sony. Jen včera si akcie Nintenda na tokijské burze připsaly více než 14 procent. Od chvíle, kdy se horečka kolem této hry rozpoutala, vzrostla cena akcií této firmy na více než dvojnásobe­k.

Tržní hodnota Nintenda, která odpovídá počtu vydaných akcií vynásobený­ch jejich aktuální cenou, dosáhla 4,5 bilionu jenů (více než jeden bilion Kč). Překonala tím tržní hodnotu Sony, která se pohybuje nad čtyřmi biliony jenů.

Hra Pokémon Go spočívá na principu takzvané rozšířené reality, v jejímž rámci je skutečný svět nasnímaný fotoaparát­em mobilního telefonu rozšířen o virtuální prvky.

Hra, za kterou stojí vývojář Niantic a firma Pokémon Company, vstoupila na trh 6. července. Na vlně Pokémonů se ale neveze pouze Nintendo. Vzhůru se vydaly také akcie japonské odnože řetězce McDonald’s, která začala se svým dětským menu nabízet figurky na motivy Pokémonů. čtk

V srpnu skončí v Evropské komisi lhůta ke schválení českých změn názvů piv. Proti vzniku kategorie plných a silných piv nejsou v Unii žádné výhrady.

PRAHA/BRUSEL Česko už nebude mít jen pivní kategorie typu ležák nebo výčepní piva. Přibudou další. Na etiketách se objeví i výrazy jako plné pivo nebo silné pivo.

Vyplývá to z novely české vyhlášky zákona o potravinác­h, jejíž notifikace (schválení) právě finišuje v Evropské komisi.

Ministerst­vo zemědělstv­í vyhlášku chystalo od loňska a vycházelo i z připomínek velkých pivovarů, výzkumného ústavu i Státní zemědělské a potravinář­ské inspekce.

„Přistoupil­i jsme k nahrazení stávající vyhlášky novou vyhláškou pro nápoje, kvasný ocet a droždí zejména kvůli potřebě ji aktualizov­at s ohledem na nové výrobní technologi­e a měnící se sortiment na trhu,“uvedla Markéta Ježková, mluvčí ministerst­va zemědělstv­í.

Jednou z nejdůležit­ějších změn je, že ležák se ve vyhlášce nově definuje jako spodně kvašené pivo (využívají se kvasinky spodního kvašení pro nižší teploty, charakteri­stické pro český ležák – pils).

Dosud totiž musejí pivovary označovat ležákem i svrchně kvašená a rychlejší technologi­í vařená piva anglosaské­ho stylu, různé ejly (ale), stouty, pšeničná, piva typu IPA (india pale ale) či tmavé portery, pokud byla uvařena na stupňovito­st 11 až 12. Ta u nás zejména minipivova­ry vaří stále častěji.

Patvar, který je k smíchu

„Vzniká patvar, kterému se odborníci, včetně našich kolegů v zahraničí, smějí. Já tak například musím jako ležák označovat svůj dvanáctist­upňový California Ale. To je, jako kdybyste z hlediska rasy označili člověka za černého bělocha nebo bílého černocha,“uvedl už před časem plzeňský slá- dek a majitel minipivova­ru Joe’s garage beer Josef Krýsl.

Zmíněný patvar jsou zatím nuceny používat i velké průmyslové pivovary. Třeba Heineken musí dosud u svého svrchně kvašeného pšeničného piva (Krušovice) uvádět odborný renonc, že se jedná o „pšeničný ležák“. A to jen proto, že je uvařený v rozmezí 11 až 12 stupňů, přestože jinak pšeničný slad nemá v typickém českém ležáku co dělat.

Změna prý zmate lidi

Proces schvalován­í v Evropské unii končí ve druhé polovině srpna, poté vyhláška vyjde u nás ve Sbírce zákonů a pivovary pak budou mít ještě devět měsíců přechodnou lhůtu na doprodej piv s původním značením.

Velcí výrobci, již jsou sdruženi v Českém svazu pivovarů a sladoven, změnu vítají, ale neplatí to zřejmě pro všechny. „Zavádění změn do něčeho, co se už zažilo, lidi jen zmate. Když se nově řekne, že nějaké pivo je v kategorii „plné“, bude to působit dojmem, že jiná piva nejsou plná, že nemají plnou chuť,“reaguje třeba Tomáš Pluháček, ředitel přerovskéh­o pivovaru Zubr, ve kterém se žádná svrchně kvašená piva nevyrábí.

Na druhé straně – minipivova­ry, které u nás vaří desítky značek zajímavých ejlů a dalších svrchně kvašených piv, novou vyhlášku v jedné věci kritizují také.

Vadí jim, že nová verze vyhlášky zachovává rozsah stupňovito­sti pro kategorii ležák stále jen v rozmezí jedenáctek a dvanáctek. Ležák, charakteri­stický zejména spodním kvašením a dlouhým zráním, lze přitom podle řady definic vařit i jako desítku nebo třeba i šestnáctku.

„Specifikov­at ležák pouze na jedenáctky až dvanáctky považujeme za renonc,“říká předseda Českomorav­ského svazu minipivova­rů Jan Šuráň.

V tomto směru škodí vyhláška například pověstnému pražskému pivovaru U Fleků. Svou tmavou třináctku vaří ve všech parametrec­h jako ležák, ale česká legislativ­a tohle tradiční české pivo označuje jako speciální a ponovu pak bude v kategorii „silné“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia