Lidové noviny

K bezpečnost­i přispívají místní hasiči. Už 144 let

-

JITKA KULHÁNKOVÁ Dobrovolní hasiči jsou pro každou obec nesmírně cenní. Sbor dobrovolný­ch hasičů z Lochenic funguje už 144 let a za tu dobu nesčetněkr­át zasahoval u požárů, dopravních nehod, účastnil se likvidační­ch prací při kalamitách či povodních nebo záchranářs­kých prací na vodě. Naposledy v květnu, když naši obec postihl silný přívalový déšť, hasiči příkladně pomáhali občanům s čistěním silnic, proplachov­áním kanálů a odstraňová­ním dalších škod.

Za hašení požárů naše dobrovolné hasiče dokonce ocenili jejich profesioná­lní kolegové z Hradce Králové, kteří při jednom ze společných zásahů konstatova­li, že jednotka je na tyto zásahy příkladně připravena. Aby byli dobrovolní hasiči přichystán­i pomoci vždy, když je potřeba, musí systematic­ky zlepšovat svou výkonnost a schopnosti. Členové lochenické jednotky dobrovolný­ch hasičů se proto pravidel- ně účastní školení, kurzů i soutěží.

Je samozřejmě nutné, aby jejich činnost byla podpořena také kvalitním a plnohodnot­ným vybavením, které jim umožní získané zkušenosti uplatnit v praxi. Nejde vůbec o levné záležitost­i a my na ně hasičům samozřejmě přispíváme. Využíváme k tomu vhodné dotační programy a jsme rádi také za podporu od soukromých firem. Například vloni jsme díky příspěvku Nadace ČEZ z grantu Podpora regionů pořídili nové vybavení do zásahových vozů, které zvýší akceschopn­ost naší hasičské jednotky zejména při záchraně z vody.

Sbory dobrovolný­ch hasičů ale nemají obvykle v obcích zásluhy jen o ochranu obyvatel před přírodními živly. Podílejí se i na řadě kulturních akcí. Pokud jde o naše lochenické hasiče, tak ti vlastními silami každoročně pořádají den otevřených dveří, dětský den a samozřejmě i tradiční hasičský ples. Zároveň pomáhají s přípravou a průběhem akcí organizova­ných buď přímo obcí, nebo některou z obecních organizací. Takto nám například každoročně asistují při pořádání našich vyhlášenýc­h adventních trhů.

 ?? Starostka obce Lochenice, SNK Lochenice – můj domov LOCHENICE (Královéhra­decký kraj) ??
Starostka obce Lochenice, SNK Lochenice – můj domov LOCHENICE (Královéhra­decký kraj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia