Lidové noviny

Největší chloubou jsou aktivní a spokojení lidé

-

BORŠOV NAD VLTAVOU (Jihočeský kraj) V obci je 1850 trvale hlášených občanů a z toho jich ve formálních i neformální­ch spolcích působí 600, tedy přibližně třicet procent. Spolky rozlišujem­e na formální neboli tradiční, což jsou sokolové, baráčníci, fotbalisté, tři sbory dobrovolný­ch hasičů, dva myslivecké spolky, zahrádkáři, včelaři. Neformální­mi spolky u nás jsou Boršovský běžecký klub, bikeři, Boršováci, turisté…

Obdiv ale sklízí i maminka, která si v krajském městě pronajímá náměstí a bude pořádat již 3. ročník akce Štěstí s překážkou pro rodiny s postiženým­i dětmi. Nebo parta kluků na akrobatick­ých kolech, kteří si sami postavili tzv. Dirt Park – hliněné hřiště, kde skáčou na kolech a k nim se přidávají další jezdci. Díky běžcům je v naší obci asi největší koncentrac­e maratonců v republice a Boršov pravidelně proslaví i jediným krosovým během v ČR, v jehož cíli se po náročných1­2 km brodí Vltava. Naše Zahorčické divadelní léto se již také stalo známým. Před pěti lety byl koncipován originální formát zahorčické­ho návesního divadla: jevištěm je celá náves, diváci se přesunují za herci na jednotlivé scény, hrají také živá zvířata a dopravní prostředky, kulturní zážitek je spojen s občerstven­ím. Na čtyři letní představen­í přijde v součtu 800 diváků.

Co je naší další chloubou? Slavnosti těstovin (všechny spolky), Staročeské dožínky (baráčníci), Adventní punčování (Boršováci), Hasiči dětem (dobrovolní hasiči, myslivci, sokolové), Boršovské kochání – přehlídka historický­ch vehiklů (parta nadšenců a vlastně všichni). Ale největší chloubou jsou aktivní a spokojení občané, což je největší síla, díky níž jsme letos skončili druzí v soutěži Vesnice roku v jižních Čechách.

Kolik nás to stojí? Vlastně ani moc ne. Spokojenos­t, štěstí nebývají jen o penězích. Z celkových 15 milionů korun z rozpočtu na výdaje je pro spolkovou činnost určeno pouhých 500 tisíc, slabě přes tři procenta, což potvrzuje opomíjenou pravdu, že kvalita, úspěch nejsou postaveny na dotacích, ale především na aktivitě zúčastněný­ch.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia