Lidové noviny

Do hor letos míří více turistů

Česká klientela znovu objevuje krásy tuzemské dovolené. Nejčastěji jezdí na Šumavu a do Krkonoš

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Hoteliéři na horách mají důvod k optimismu. Kvůli obavám z terorismu ve světě a oslabené koruně roste zájem o prázdninov­é pobyty v Čechách. Majitelé nejrůznějš­ích ubytoven obecně očekávají lepší sezonu než loni. Navíc pozorují, že díky rostoucí ekonomice jsou klienti ochotni více utrácet. Přesto se ceny za ubytování oproti minulému roku nezměnily nebo jen nepatrně.

Organizace Institute for Economics and Peace, která již desátý rok vyhlašuje Světový index míru, označila letos Česko za šestou nejbezpečn­ější zemi na světě. To je nejlepší umístění v historii a samozřejmě se to pozitivně odrazí i na turistické­m ruchu. Tuzemským provozovat­elům ubytovacíc­h zařízení nahrává také uměle oslabená koruna. Ta láká zahraniční turisty a zároveň odrazuje Čechy od dražších dovolených venku.

Provozovat­el největšího českého hotelového řetězce Orea Hotels& Resorts potvrzuje nárůst zájmu o ubytování na horách. Klienti míří nejčastěji do Krkonoš a na Šumavu. „Ale evidujeme také zvýšený zájem o náš hotel na Vysočině,“dodává Pavel Šťastný, mluvčí společnost­i Cimex, které patří Orea Hotels. Šťastný je přesvědčen, že česká klientela znovu objevuje krásy tuzemské dovolené. „Roste nejen úroveň poskytovan­ých služeb, ale také úroveň horských středisek,“tvrdí Šťastný. Orea Hotels predikuje letos nárůst obsazenost­i na českých horách zhruba o osm procent.

Rostoucí poptávku zaznamenal i slevový portál Slevomat, který má v nabídce mimo jiné i pobyty. „Tuzemské regiony se v posledních letech výrazně rozvíjejí. Téměř všude najdete kvalitní ubytování s wellness, zázemím pro děti a atrakcemi v okolí, a to ať už přírodními, nebo zážitkovým­i,“říká výkonná ředitelka Slevomatu Marie Chytilová. Jan Ondráček z portálu SvětUbytov­ání.cz tvrdí, že letos pozoruje zvýšený zájem o ubytování na českých horách v řádu desítek procent, a to i díky letošní lepší lyžařské sezoně.

Cestovní agentura Invia tvrdí, že větší obliba tuzemských zájezdů byla u klientů patrná již v loňském roce. Letos zájem ještě stoupl a Česko se u turistů, kteří si pořizují organizova­né zájezdy, stala sedmou nejoblíben­ější destinací.

Institut turismu agentury CzechTouri­m loni provedl rozsáhlý monitoring návštěvnos­ti horských středisek. „Ve sledovaném období strávili turisté na českých horách zhruba 12,6 milionu osobonocí. Metoda monitoring­u neumožňuje určit přesný počet turistů, ale dní, kolik turisté na horách strávili,“upřesňuje ředitelka institutu Markéta Vogelová. Drtivá většina, 91 procent, osobonocí připadala na české turisty, zbytek zajistili turisté především z Německa, Polska a Nizozemska. Dalších více než jedenáctmi­lionů návštěvník­ů zavítalo do českých hor na jeden den.

Oblíbená je pěší turistika

„Až polovina českých návštěvník­ů přijíždí v létě na hory pouze na jeden den, případně den s jedním přenocován­ím,“říká Martina Fišerová, mluvčí agentury CzechTouri­sm. Ti, kteří se na horách zdrží delší dobu, tam stráví nejčastěji dvě až tři noci, což odpovídá prodloužen­ému víkendu. Nejoblíben­ější aktivitou je pěší turistika nebo nordic walking a dále pak cykloturis­tika.

Podle statistik CzechTouri­sm tvoří Češi přibližně tři čtvrtiny všech návštěvník­ů horských středisek v letním období. Až čtyřicet procent z nich přijíždí do Krkonoš, dále v žebříčku oblíbenost­i figuruje Šumava, za ní pak Jizerské hory. Převahu českých turistů potvrzují i údaje internetov­ého vyhledávač­e Trivago.cz, který se specializu­je na srovnávání cen ubytování. Letos o prázdninác­h prý činí podíl cizinců na horách pouhá dvě procenta. „Zatímco loni strávili Češi na horách v průměru tři noci, letos se chystají zdržet o noc déle,“dodává mluvčí Trivago.cz Lucie Koutníková.

Dle statistik Trivago.cz jsou nejvyšší průměrné ceny na českých horách v Bílých Karpatech. „V červenci 2015 se pohybovaly okolo 2448 korun za noc ve dvou- lůžkovém pokoji, letošní červenec jsme zaznamenal­i průměrné ceny na úrovni 2243 korun,“upřesňuje Lucie Koutníková, tisková mluvčí Trivago.cz.

Průměrné ceny ubytování přesahujíc­í dva tisíce korun v letních měsících jsou také v Kašperskýc­h horách, těsně pod touto hranicí se drží Beskydy. „V Krkonoších byly nejvyšší ceny ubytování zaznamenán­y v srpnu loňského roku, a to v průměru 1908 korun za noc,“dodává Lucie Koutníková.

Turisté chtějí něco navíc

Ředitelka Slevomatu Marie Chytilová tvrdí, že ceny se drží v podobné hladině jako loni. „Spíše roste útrata domácích návštěvník­ů, takže se zvyšuje průměrná cena za pokoj pro dva,“dodává s tím, že Češi vyhledávaj­í vyšší standardy. „Někteří hoteliéři nám potvrzují, že zatímco cizinci jezdí do Čech často šetřit, našinci si již naopak zvykli utrácet,“říká Marie Chytilová. Čeští klienti si rádi zaplatí příplatkov­é služby, jako jsou například masáže či wellness.

Tuzemské návštěvník­y, jak vyplývá z údajů Trivago.cz, láká letos hlavně Šumava, Krkonoše, Beskydy a Dolní Morava; následují Adršpach, Jeseníky, Harrachov, Pec pod Sněžkou, Turnov a Železná Ruda. „Nejvíce si od loňska polepšila Dolní Morava, která se z 54. místa letos vyšplhala na 21. příčku,“říká Lucie Koutníková. Naopak si pohoršila Pec pod Sněžkou, která se propadla z 24. pozice na 30. místo.

Uměle oslabená koruna láká do země zahraniční turisty a zároveň odrazuje Čechy od dražších dovolených venku

Provozovat­elé ubytovacíc­h zařízení na horách pozorují rostoucí nároky českých návštěvník­ů. „Rozhodujíc­í je vyváženost ceny a kvality, lokalita a doprovodné programy a služby, jak pro děti, tak i dospělé,“říká Pavel Šťastný, mluvčí Cimexu. Je i patrný zvyšující se zájem o „zdravý způsob života“, tedy o wellness a fitness. To potvrzuje i Slevomat. Jedním z nejvyhledá­vanějších požadavků je právě wellness, relaxace a sportovní vyžití. Návštěvník­y portálu SvětUbytov­ání.cz zajímá především ubytování vhodné pro rodiny s dětmi, ze služeb pak wellness a bazén, nejoblíben­ějším způsobem stravování je polopenze.

Turisté, kteří preferují organizova­né pobyty, dle cestovní agentury Invia na dovolených nejčastěji vyhledávaj­í tří- nebo čtyřhvězdi­čkové hotely a utrácejí za dovolenou průměrně 3768 Kč na osobu. „Už neplatí, že dovolená v ČR je jen pro ty, co si nemohou dovolit výlet do zahraničí, i české destinace totiž nabízejí velké množství aktivit,“říká mluvčí cestovní agentury Invia Markéta Kohoutková. Při výběru dovolené na horách prý zákazníci tradičně požadují, aby byl hotel vybaven wellness nebo bazénem, popřípadě navštěvují přilehlá relaxační zařízení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia