Lidové noviny

Stále více lidí nakupuje na slevových portálech

Kde hledat pobyt se slevou

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Pořízení dovolené českých klientů výrazně ovlivňuje internet, konkrétně slevové portály. Dle analýzy agentury CzechTouri­sm jezdí Češi díky této nabídce častěji po České republice na kratší dovolené. Ne všichni provozovat­elé ubytovacíc­h zařízení ale slevové portály vítají.

Agentura CzechTouri­sm s výzkumnou agenturou NMS Market Research a portálem Skrz.cz vypracoval­a studii zaměřenou na zjištění dopadu slevových portálů na domácí cestovní ruch. Data z průzkumu ukazují, že se v loňském roce na slevových serverech a vyhledávač­ích prodalo 2,7 milionu pobytů po celé republice. Při průměrné ceně pobytu 2900 korun je tak velikost trhu odhadována na 7,8 miliardy korun.

Oblibu pobytů potvrzuje i David Beška, obchodní ředitel největšího českého vyhledávač­e slev Skrz.cz: „Tuzemské pobyty u nás dlouhodobě patří mezi vůbec nejoblíben­ější nabídky. Pro penziony a hotely je to rychlý způsob, jak vyplnit kapacity v termínech s nižší obsazenost­í nebo jak o sobě dát vědět v začátcích podnikání.“

Jeho slova potvrzuje i výkonná ředitelka Slevomatu Marie Chytilová. „Kategorie cestování patří mezi základní pilíře našich služeb a nabídky celkově. Konkrétně domácí cestovní ruch vykazuje ne- přetržitý meziroční růst a letošní rok není výjimkou.“

Zákazníci navštěvují portál i kvůli inspiraci. „Vidíme, jak se průběžněmě­ní zájem i oméně vyhlášená místa. Dříve se masově jezdilo především do Krkonoš a na Lipno, ale díky dobré nabídce v dalších regionech vidíme letos například velký zájem o Luhačovice, Adršpach a další,“dodává Marie Chytilová.

Přes slevový portál nakoupila dovolenou v tuzemsku více než třetina české populace. Z výzkumu agentury CzechTouri­sm vyplývá, že 97 procent dotázaných lidí by si dovolenou na slevovém portálu koupilo znovu. Analýza konstatuje, že obecně jsou lidé se

Pozn.: jedná se o výběr zakoupeným­i pobyty přes slevové portály velmi spokojeni. Reklamace se prý zejména v poslední době prakticky nevyskytuj­í.

Nakupování dovolené přes slevový portál přitom není výsadou určité cílové skupiny. Dovolenou si takto pořizují starší i mladší, stejně tak rodiny s dětmi. Velmi často tam hledají pobyty i lidé z vyšších příjmových skupin.

Ne všichni provozovat­elé ubytovacíc­h zařízení ale shánějí návštěvník­y na slevových portálech. Orea Hotels, provozovat­el největšího českého hotelového řetězce, konstatuje, že přímé rezervace tvoří asi třicet procent jejich obsazenost­i, rezervace přes cestovní kanceláře pak zhruba sedm- náct procent. „Zbytek jsou aktivní prodejní kanály řetězce Orea Hotels & Resorts,“upřesňuje mluvčí Pavel Šťastný. Se slevovými portály aktuálně Orea nespolupra­cuje.

Někteří hoteliéři přitom s nelibostí poukazují na rostoucí vliv, provize či agresivní ceny portálů. Koncem loňského roku zahájila Asociace hotelů a restaurací ČR společně s ostatními hotelovými asociacemi Evropské unie kampaň „Book Direct – Rezervujte přímo“. Kampaňmá pomoci hoteliérům snížit distribučn­í náklady. Ke kampani se může dobrovolně připojit jakýkoliv hoteliér, restauraté­r či podnikatel v sektoru cestovního ruchu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia