Lidové noviny

Mise o evropské miliony začíná

- JAN PALIČKA DAVID ČERMÁK

Pohádkové miliony z fotbalovýc­h pohárů? Ty teprve budou v sázce. Slavia dnes hraje hlavně o prestiž.

PRAHA Zatím to není žádný velký obnos, za druhé předkolo Evropské ligy se vyplácí prémie 5,7 milionu korun. Pokud dnes večer Slavia zvládne komplikova­ný úkol proti Levadii Tallinn, o malinko víc si vydělá ve třetím předkole.

Cesta k opravdu velkým penězům se otevírá až později.

„Ale třeba ve skromných podmínkách Liberce nejsou zanedbatel­né ani cifry za předkola,“upozorní liberecký ředitel Jan Nezmar.

Evropská liga, o kterou kromě Slavie a Liberce zabojuje i Mladá Boleslav, nabízí 65 milionů jako odměnu za postup do základní skupiny.

Liga mistrů, o které sní v Plzni a na Spartě, rozdává podstatně větší sumy.

Už vypadnutí ve 4. předkole by znamenalo odškodné 81 milionů a součet odměn za postup do skupiny by přesáhl 400 milionů!

Z takového balíku může elitní český klub žít i dva roky.

Ve fotbale neexistuje přímá úměra mezi investovan­ými penězi a sportovním­i úspěchy, ale je jasné, že postup do podzimní fáze Ligy mistrů by byl absolutní terno. Zvlášť v českých podmínkách.

Mimochodem, 32 týmů základních skupin si rozdělí v přepočtu téměř 350 miliard. To je omračující.

Ani v méně dotované Evropské lize se nerozdávaj­í drobné. Sparta vminulé sezoně senzačně postoupila do čtvrtfinál­e, čímž si vykopala téměř 200 milionů.

Liberec získal 100 milionů. Když odečetl náklady (letadla, hotely, prémie hráčů), zbyla severočesk­ému klubu částka, která teoreticky může pokrýt celý roční rozpočet.

Kdyby se Liberec tentokrát do hlavní fáze nedostal, reálně by hrozilo, že by se musel uskromnit a výrazně změnit přestupovo­u politiku. Jinak řečeno: postup do skupiny je pro Liberec extrémně důležitý.

Slavia nic takového řešit nemusí, přesto mluvčí klubu Michal Býček vzkázal: „Každé finance, které jdou směrem do Slavie, jsou pro nás zajímavé. Rozpočet sestavujem­e, aniž bychom počítali s účastí v pohárech, ale příjmy za postup do základní skupiny jsou natolik atraktivní, že by se hodily do rozpočtů všech českých klubů.“

Současná Slavia se ovšem tuzemským obyčejům vymyká. Nijak se nežinýruje, utrácí.

Díky čínským majitelům rozhazuje miliony, které jsou pro ostatní vzácností. Před týdnem koupi-

Částky jsou v milionech korun la útočníka Gina van Kessela za 32 milionů z Trenčína, střeleckém­u vůdci Milanu Škodovi vyplatila 15 milionů za podpis prodloužen­é smlouvy.

Oba by dnes poprvé měli nastoupit v základní sestavě, aby se pokusili dohnat nebezpečné manko 1:3 z prvního utkání.

Slavii peníze netíží

Je očividné, že Slavia se chce k úspěchu vyškrábat přes masivní výdaje. Pokud by vyhořela na průměrné Levadii, nejvíc ze všeho by utrpěla sportovní prestiž klubu. Těžko čekat, že by čínský majitel po prvním fiasku uzavřel kohoutky. Problém by zřejmě na- stal, kdyby se neúspěchy opakovaly.

Slavii nyní peníze netíží, zato pro zbylé pohárové vyslance jsou magnetem. Mít a nemít 100 milionů z Evropské ligy, to je v Mladé Boleslavi nebo Liberci ultrarozdí­l.

Nemluvě o bohatství, za kterým chtějí příští týden vykročit Plzeň a Sparta.

Západočeši vyzvou 26. 7. do boje o Ligu mistrů Karabach, Pražané se utkají se Steauou, odvety budou na programu o týden později na hřištích soupeřů. Liberec a Mladá Boleslav budou o Evropskou ligu usilovat 28. 7. a 4. 8.

 ?? Slavia bude otáčet nepříznivý výsledek z prvního zápasu (1:3), v útoku by měl nastoupit i útočník Gino van Kessel (vpravo). FOTO ČTK ?? Trénink na Tallinn.
Slavia bude otáčet nepříznivý výsledek z prvního zápasu (1:3), v útoku by měl nastoupit i útočník Gino van Kessel (vpravo). FOTO ČTK Trénink na Tallinn.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia