Lidové noviny

Osobní trenér pro mužské sperma

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Západní civilizace je v krizi. Porodnost klesá a stále více párůmá problém s početím. Pomoci zachránit naši budoucnost má Trak, domácí diagnostic­ký nástroj pro muže, který zanalyzuje vzorek spermatu a doporučí řešení.

Náramky Fitbit a další takzvané nositelné technologi­e, které monitorují lidskou aktivitu a doporučují cvičení a další změny pro zdravější život, před sebou mají velkou budoucnost. Už nyní se jich prodává za miliardy dolarů ročně a toto číslo v příštích letech vzroste na desítky až stovky miliard.

Moderní technologi­e otevřely běžným lidem řadu specializo­vaných činností. Být sám sobě osobním trenérem je jen jednou z možností. Prostředni­ctvím Traku však chytré technologi­e fušují do řemesla už i medikům.

„Jsme Fitbit pro sperma,“chlubí se Greg Sommers, šéf společnost­i Sandstone Diagnostic­s, která už pro svůj produkt údajně získala razítko amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv. Trak využívá odstředivé síly k izolování a počítání spermií pomocí speciálně konstruova­né kazety. Aplikace pro mobilní tele- fon pak zanalyzuje výsledky a řekne, co by měl člověk jíst a jak se starat o své tělo tak, aby spermií bylo víc a byly aktivnější. Mezi sledované faktory patří i hladina stresu či množství spánku.

„Za několik měsíců jsem shodil sedm kilo a počet mých spermií se zdvojnásob­il,“říká Sommer s tím, že úspěch by bylo už jen to, kdyby se muži začali o svou plodnost a zdraví více zajímat.

Výzkumy totiž ukazují, že množství spermií u mužů za posledních 25 let soustavně klesá a podle Americké společnost re- produkční medicíny má 40 procent neplodných párů problém právě kvůli muži. To je stejný podíl, jaký mají ženy. Ve 20 procentech pak původ problému není jasně definovate­lný.

Sandstone chce Trak uvést do prodeje za 160 dolarů ještě letos. Analýza spermatu u lékaře přitom v USA vyjde v průměru na 140 až 150 dolarů a často není hrazena zdravotním pojištěním. Domácí procedura navíc podle firmy odbourává nepříjemné pocity, stud a stigmata spjatá s návštěvou odborníků.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia