Lidové noviny

Omluví se černé síle?

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Black Power Salute čili pozdrav černé síly. Tohle legendární gesto dvou černošskýc­h amerických sprinterů vzniklo v roce 1968 na olympiádě v Mexico City sice úplnou náhodou, během pár dnů se však stalo hnací silou celé utlačované afroameric­ké komunity v USA. Tommie Smith a John Carlos přišli na stupně vítězů po zisku zlatou a bronzovou medaili v závodě na 200 metrů jen v ponožkách a poté oba spontánně sklonili hlavy a vztyčili během hymny pěst, na níž měli černou rukavici, aby poukázali na pošlapáván­í lidských práv. Tehdejší předseda Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru Avery Brundage, Američan bílé pleti, okamžitě nařídil americké výpravě vyloučení atletů z olympijské vesnice. Tím záhy rozpoutal ve své vlasti vlnu protestů a solidarity se dvěma Američany, jichž se zastala i bělošská většina. „Jsem tmavé pleti a mám sílu, ale od nás to byl jen projev svobody. Chtěli jsme jen spravedlno­st pro všechny, nejen pro černochy,“vysvětlova­l Smith, který tehdy vyhrál ve světovém rekordu, skutečný motiv svého a Carlosova činu.

PĚT KRUHŮ

V rozhovoru pro The New York Times teď Carlos ocenil nedávné společné vystoupení hvězd NBA při předávání „sportovníc­h Oscarů“, cen ESPY. „Bylo to hrdinné gesto,“řekl Carlos. Carmelo Anthony, LeBron James, Chis Paul a Dwyane Wade v černých oblecích reagovali na střety v ulicích USA. Volali po angažovano­sti sportovců, rovných příležitos­tech, odsoudili rasovou nesnášenli­vost a násilí.

I když jejich „předchůdců­m“z olympiády činovníci vrátili po čase medaile aMOV se jim omluvila, Carlos řekl, že Americký olympijský výbor omluvné gesto za své rozhodnutí vyloučit oba sportovce z vesnice nepřidal. „Nemůžou mě zavolat do kanceláře a říct: ‚Hej, chlape, je nám líto?‘ Nikdy nás s Tommiem nevzali na veřejné místo a neomluvili se,“mrzí Carlose. „Nechceme být v síni slávy, jen chceme, aby mladí atleti věděli, kdo jsme a co jsme udělali,“doplnil jej Smith. Stejně jako Carlos uvedl, že i když přišli o peníze a slávu a ve zbytku života museli tvrdě pracovat, aby se uživili, udělal by stejnou věc i s odstupem 48 let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia