Lidové noviny

Sobotkova pavučina moci

Vládní ČSSD se po necelých třech letech podařilo obsadit svými lidmi klíčové bezpečnost­ní posty v zemi ANO zaostává

- MARTIN SHABU ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Jsou tomu tři roky, co se v Česku objevily kritické billboardy vůči zavedeným stranám. „Nejsme jako politici. Makáme,“znělo jedno z hesel nového politickéh­o projektu ANO. Jiná cedule zase hlásala: „Jsme schopný národ. Jen nás řídí nemehla.“Kampaň na voliče zafungoval­a a hnutí proniklo do nejvyšší politiky.

Ani poté se jeho zakladatel Andrej Babiš (majitel LN) nepřestal do zkušených politiků strefovat. Kritizuje je, že 20 let pouze sedí ve sněmovně a nic jiného neumějí. Jenže jak ukázaly uplynulé týdny, i politika je náročné řemeslo a hnutí ANO v mocenské konfrontac­i s koaliční ČSSD zaostává.

Z analýzy rozdělení moci LN vyplynulo, že zatímco Babišovo hnutí kontroluje ekonomicky zaměřené instituce typu Generální- ho finančního ředitelstv­í, sociální demokracie se zaměřila na „výsadek“svých lidí v bezpečnost­ně-vlivových organizací­ch.

BIS i policie

Názornou ukázkou je volba nového ředitele Bezpečnost­ní informační služby (BIS). Poté, co Jiří Lang oznámil odchod z čela civilní kontrarozv­ědky po třinácti letech ve službě, vládní strany se začaly rozhlížet po vlastních kandi- dátech. ANO se pokoušelo domluvit s KDU-ČSL, že na funkci nominují padlého ředitele protimafiá­nského útvaru Roberta Šlachtu.

Na to však bleskově zareagoval premiér Bohuslav Sobotka, který si vyhlédl svého kandidáta – vedoucího kontrašpio­náže Michala Koudelku. Minulý čtvrtek jej předseda ČSSD představil na bezpečnost­ním výboru, příští týden by Koudelku měla vláda jmenovat novým šéfem BIS. Šlo o pečlivě při- pravenou operaci, po níž ANO nezbyl prostor na vlastní tah. Podobně prohrálo Babišovo hnutí souboj o reorganiza­ci policie. „Administro­vání státu je vysoce kvalifikov­ané řemeslo, alespoň má být, ale zatím vidíme jen nové kariéry, hemžení ředitelů a náměstků, co o státní správě nemají ponětí,“řekl LN k současným poměrům exministr spravedlno­sti Jan Kalvoda. Pokračován­í na straně 2, rozhovor s Janem Kalvodou na straně 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia