Lidové noviny

Sobotkova pavučina

-

Vedle zkušeností politiků zavedených stran hraje v mocenském boji roli i počet straníků a propracova­ná regionální struktura. Zatímco legitimaci ČSSD vlastní kolem dvaceti tisíc lidí, v hnutí ANO se dosud zaregistro­valo kolem tří tisíc osob.

„Sociální demokracie má rozsáhlou strukturu a na důležité pozice většinou nominuje lidi, kteří se v předcházej­ících letech vždy pohybovali v jejím prostředí – ať už daný politik či úředník působil někde v kraji, či na ministerst­vu. Kdežto ANO zde funguje pět let a neexistuje u něho minulost, ze které by mohlo čerpat lidi,“řekl LN pod příslibem anonymity současný manažer a někdejší poradce jednoho z českých premiérů.

ANO v pozici statistů

Vicepremié­r Babiš v červnu kvůli reorganiza­ci policie a odchodu Šlachty do civilu předsedovi vlády hrozil, že opustí koalici. Se sociálními demokraty však drželi pakt lidovci a Babišovi nezbylo než „exitovou“rétoriku opustit. Premiér i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nakonec kontroverz­ní reformu protlačili.

Aktivita babišovců kolem změn v policii se tedy smrskla na rétorické výstupy. „Nebylo nám vysvětleno vůbec nic, jsme v rolích statistů, jsme tam do počtu,“rozčiloval se po středečním zasedání vlády nad reorganiza­cí šéf hnutí ANO.

A tak ministr vnitra Chovanec společně s policejním prezidente­m Tomášem Tuhým dál nerušeně pokračují v budování Národní centrály boje proti organizova­nému zločinu, která má od srpna zastřešova­t tisíc protikorup­čních a protimafiá­nských detektivů. Akce se rozjela i přes výtky ze strany státních zá- stupců, kteří jsou garantem zákonnosti v přípravném řízení.

Nic na vytváření nové instituce nezměnilo ani to, že se reorganiza­ce „upekla“za zády koaličních partnerů, poslanců výboru pro bezpečnost, ale i policejníc­h odborů. Kreditu centrále jistě nepřidalo ani to, že jediným kandidátem na post ředitele byl Michal Mazánek.

Zatímco kolem nynějších policejníc­h šachů je politicky živo, výběr nového policejníh­o prezidenta před dvěma lety v koalici žádné pozdvižení nevzbudil. Přitom šlo o výběr šéfa největšího a nejmocnějš­ího bezpečnost­ního sboru v Česku.

Samotný výběr nebyl zcela bezproblém­ový. Protikandi­dátem Tuhého byl totiž pouze bývalý důstojník Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS) Dušan Brunclík. Experti však už tehdy avizovali, že jde pouze o formální tendr, jenž je fakticky zcela v režii ČSSD. Důvod? Brunclík byl spojován s ODS a jejím exministre­m Ivanem Langerem. V souboji s Tuhým tak měl od počátku minimální šance.

Stojí za zmínku, že Sobotkova ČSSD si prosadila koncem loňského roku i ředitele GIBS. Uzavřel se tím pomyslný kruh, neboť in- spektoři mají vyšetřovat policisty, kteří se dopustí trestného činu.

Snaha ohlídat si rozhodujíc­í funkce v bezpečnost­ním aparátu je u sociální demokracie patrná i v další oblasti. ČSSD ovládá dvě ze tří zpravodajs­kých služeb Česka, přesněji řečeno jejich šéfové jsou zavázáni „oranžovým“politikům, že je do funkcí navrhli. A to za situace, kdy se s ohledem na měnící se rizika navyšují personální i finanční kapacity služeb.

ČSSD má rozsáhlou strukturu a na důležité pozice většinou nominuje lidi, kteří se pohybovali v jejím prostředí

Mistrovská partie s antimonopo­lním úřadem

Posílení bezpečnost­ních složek je patrné kupříkladu u civilní rozvědky, jejíhož šéfa vybral ministr Chovanec. Úřad pro zahraniční styky a informace usiluje o změnu zákona, který by rozvědčíků­m umožnil nasazovat odposlechy v Česku, ačkoli mají vyvíjet aktivitu především vně našich hranic.

Sociální demokraté v čele s premiérem však umějí prosadit své lidi i v jiných státních institucíc­h. Mistrovsko­u partii sehrála ČSSD loni na jaře, kdy probíhal boj o obsazení postu předsedy Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže.

Přestože prezident Miloš Zeman, který jmenuje šéfa úřadu na návrh vlády, prosazoval spíše exministra Rusnokovy vlády Františka Lukla, ČSSD s převahou jednoho hlasu přetlačila zbytek koalice a umožnila svému bývalému straníkovi Petru Rafajovi pokračovat ve funkci ve vlivné instituci.

Nekompromi­sní postoj premiéra Sobotky a ministra Chovance při nominacích šéfů důležitých institucí a konfrontac­e s Babišem ČSSD stmelují. Jestli se ale tato taktika odrazí i v lepších volebních výsledcích, zatím jasné není. Pokud by strana ve volbách nevyhrála, může spoléhat alespoň na to, že v řaděmocnýc­h úřadů zůstanou jí vybraní šéfové. K tématu reorganiza­ce policie čtěte Lékárnu na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia