Lidové noviny

Stát jako kořist

- ONDŘEJ KOUTNÍK MARTIN SHABU

LN Jak hodnotíte obsazování klíčových mocenských postů ve státě vládními stranami?

Jako ukazatel bídy veřejného života a alarmující informaci pro voliče. Obměna těchto postů je v rukou exekutivy, ale musí se dít podle pravidel, a to i nepsaných. Nesmí masově zakládat nedůvěru občanů ve stát. Tato země odložila ambici stát se státem právním a demokratic­kým někdy v polovině 90. let, kdy dominantní ODS odmítla přijmout – detailně připravený – zákon o státní službě. Zajistila tím vládním stranám na čtvrtstole­tí možnost rvát se o obsazení exekutivy volným stylem.

LNNa většinu těchto postů dokázala prosadit své lidi právě ČSSD. O čem to svědčí?

Je to vysvětlení důvodů, proč celá ta opozičněsm­luvní parta prosadila zacházení se státní správou jako s kořistí, bez pravidel. Svědčí to o tom, že ČSSD má nejméně skrupulí a současně největší potřebu zajistit svým lidem vliv na exekutivu. Zejména na policii.

LN Neukazuje se, že politika je zkrátka náročné řemeslo a pro- klamace typu „Nejsme jako politici – makáme“neplatí?

Tahle proklamace zajistila autorovi docela slušný politický úspěch, ne? Protože je založena právě na obecném odporu vůči korupční rutině, která ovládla dominantní strany. ODS za to už zaplatila a ČSSD, která nezůstala vůbec pozadu, to teprve čeká. Administro­vání státu je skutečně vysoce kvalifikov­ané řemeslo, alespoň má být, ale zatím vidíme jen nové kariéry, hemžení ředitelů a náměstků, kteří o státní správě nemají ponětí. Za to poskytnou vedení partají klid „v regionech“a trochu toho financován­í.

LN Jakou roli při rozdělován­í vlivu v klíčových institucíc­h hrají lidovci?

Nejsem informován z kuloárů, ale odhadl bych, že marginální. Nemají sílu na to, aby si to rozdali s ČSSD, i kdyby chtěli. Ať jsem poctivý: ani nevím, zda by chtěli.

LN Lze současnou mocenskou mapu srovnat s předchozím obdobím vlády ODS (2006 až 2013)? Která ze zavedených stran byla v disciplíně ovládání strategick­ých úřadů „nejšikovně­jší“?

Historicky se k věci dostala ODS dříve, ale ČSSD brzy srovnala krok, spolu s opoziční smlouvou. Jsou stejně šikovné a stejně nepřijatel­né.

Exministr spravedlno­sti Jan Kalvoda zastával post místopředs­edy dvou vlád Václava Klause. Měl tedy přehled o tom, jak se dělily moc a vliv ve státních institucíc­h v privatizač­ní éře 90. let. Dnes se bývalý předseda ODA věnuje advokacii. Nynější chování stran kritizuje především kvůli snaze ovládnout policii.

LN Co je pro udržení moci a vládnutí důležitějš­í – mít vliv v bezpečnost­ních složkách (BIS či policie), nebo kontrolova­t ekonomicky zaměřené instituce (Generální finanční ředitelstv­í či Finanční analytický úřad)?

Tahle otázka vychází z předpoklad­u, že ovládání těchto sfér exekutivy je politicky zneužíváno – pro udržení moci, tudíž proti politickým konkurentů­m. Otázka je bohužel relevantní, ale sama o sobě už implikuje závažnou odpověď, obě jsou v tomto pojetí zacházení s mocí důležité. Aktuálně jsme svědky vyostřené situace, významu nabývá ovládání bezpečnost­ních složek.

LN Které tři úřady či instituce ve státě považujete za nejdůležit­ější mít „pod kontrolou“?

Odpovím jinak: upozornění­m, která instituce být pod kontrolou nesmí. Justice. I kdyby ministr vnitra reorganizo­val každý týden a postupně kvalifikov­ané policisty nahradil regionální­mi spolustran­íky, ta poslední bariéra a ochrana před politickou svévolí je soud. Soudci si zaslouží ochranu před politikou a odpoutání od exekutivy.

Je ale nutno i jim připomenou­t, že princip soudcovské nezávislos­ti není jen v samosprávě, ale klade také otázku, jak jsou soudci jako stav připraveni být nezávislým­i. Že je to otázka aktuální, ukazují peripetie s „justiční mafií“i řada podivných rozsudků.

A další institucí je státní zastupitel­ství, řazené do exekutivy. Jeho renesance před pár lety neodpovědě­la adekvátně na celá desetiletí, kdy orgán veřejné žaloby posluhoval politice.

 ?? FOTO MAFRA – D. NEFF ?? Jan Kalvoda
FOTO MAFRA – D. NEFF Jan Kalvoda

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia